Банкеръ Daily

Симеон Дянков:

Намаляване на ДДС - мярка за подпомагане на богатите

Бившият финансов министър Симеон Дянков разкритикува премиера Борисов за обявеното намерение да намали данък добавена стойност за всички услуги в сектор "Туризъм" на 9 процента. Според Дянков разликата в цената ще бъде толкова малка, че тя няма да повлияе на туристическата услуга и проблемът е на друго място, а не в ставката на ДДС.

Той каза, че мярката всъщност не помага на туризма, а помага на богатите и затова трябва да се нарече "Мярка за подпомагане на богатите". По думите му при подобни мерки цената не пада с 11%, а с 2-3%. Тоест потребителят вместо да харчи 100 лв., ще даде 97 лева. Другите пари отивали при собствениците на големите туристически заведения. и затова мярката не влияе на цената, а на печалбата.

Премиерът Бойко Борисов пое такъв ангажимент във вторник след среща с представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.Освен за нощувките и организираните пътувания в туризма, както е сега, намалената ставка ще важи и за "заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма".

От изказванията на Борисов стана ясно, че подобна мярка може да бъде приложена и за книгите. 

В същото време обаче експерти твърдят, че промяната на ДДС за туризма ще даде повод искане за диференциране на ставката за много други продукти и услуги. Например БСП поиска подобни мерки за лекарствата и храни. ДПС пък внесе законопроект за намаляване на ставката на ДДС за всички детски продукти, предвидени за деца до 3 години.

Досега финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен защитник на тезата, че ставката по ДДС не трябва да се диференцира.  Мнението на премиера Борисов, изразено пред туристическия бранш обаче, бе, че за тях се прави изключение, защото със заповед на правителството е затворен секторът, образно казано. Несъгласие с предложението е изказала и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

Премиерът и лидер на ГЕРБ обаче контрира, че решението за сваляне на ДДС в ресторантьорството е политическо. "Имам му пълно доверие на финансовия министър, но той не ми е началник. Аз съм му началник. Който не е съгласен, да подава оставка", каза Борисов и допълни, че негова е отговорността за партията и представянето ѝ на избори.

В телевизионно интервю в четвъртък (14 май) Дянков подчерта, че преди 10 години е имал аналогичен спор с премиера Борисов. "Борисов тогава беше убеден, че това е добра идея. След това се разубеди. Смятам, че това ще стане и сега", обясни Симеон Дянков и добави, че не е лесно да си финансов министър в толкова тежка ситуация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във