Банкеръ Weekly

внимание!

Налита ни рояк от менте посредници

Телефонният тормоз от менте посредници се засилва през последните седмици. Валят предложения за бързо и сигурно забогатяване.  Атаката е от цял рояк инвестиционни посредници, които са лицензирани под обща шапка в офшорния Кипър и нямат лиценз за работа в България. Част от компаниите парадоксално са с едно и също име, но начинът на изписването му ги прави различни. Така е например с etrader,  ETRADER  и Etrader, част от групата Goldenburg,  която е "похлупак" на общо 11 компании, разкри “БАНКЕРЪ”.

Централата на Goldenburg (в превод от немски - "Златен град" или по нашенски - “Златоград”) е в Братислава, но лицензът е от кипърската столица Лимасол. Новият инвестиционен хищник расте феноменално бързо. През септември 2015-а "родителите" му отвориха офис във Варшава, през януари тази година откриха централното си поделение в Братислава, а през март влязоха и в Чехия - във втория по големина град след столицата Прага - Бърно. България е все още на фаза “пилотен проект”. Всичко това се разбира от интернет страницата на компанията, където България е сред страните - част от “сферите на влияние”. Такова разрастване на бизнеса буди известни съмнения - за чистотата на капитала, а със сигурност и за честността на сделките, благодарение на които се натрупват пари за инвестиции, коментират хора от бранша.

“Зарибяването е много изпипано”, коментират от икономическа полиция за “БАНКЕРЪ”.

Първо рекламират в интернет, след това се обаждат на хората и им казват: “Вече ни познавате, нали? “Дайте 100 или 50 долара - нещо дребно, за да видите как става, а и да се уверите, че се печели”.

От това свое първо вложение пишман инвеститорите печелят здраво за дни. Често доходността от него е 300-400%, т.е. вложилият 100 долара след броени дни вече има 400, че и повече по сметката си. А страстта към бързите печалби е последното, което ще напусне човеците преди Второто пришествие.

След това управляващите чуждите пари благодетели се обаждат на "клиента" си повторно и казват: “Виж се колко си добър, това е твоето призвание, а не да си инженер, водопроводчик или продавач. Играй с по-голяма сума, за да спечелиш повече. Истинското ти поприще е борсов играч!”

С влагането на големи пари пишман инвеститорът е приключил с борсовата си игра завинаги. Защото е дошла фазата на... обезкостяването.

Интересното е, че хората дори и не питат откъде идват тези нереални свръхпечалби в началото. Те играят през платформи и остават с впечатление, че благодарение на своите “дълбоки” познания и нюх са ги изкарали сами. Всъщност вложените пари не са излизали никъде по борсите.

В групата на Goldenburg  прави впечатление

компанията TOP BINARY

която е сайт на посредника Banc de binary Prospere Gessit Ltd. За "БАНКЕРЪ" писахме първи, но досега не бяхме достигнали до взаимовръзките.

Освен всичко друго в наименованието на посредника има думата “банка”, което е забранено у нас по закон. Та "банката" беше покрила столичните булеварди с билбордове. На тях се четеше: “Banc de Binary” предлага лондонска заплата в София.

Проучване на "БАНКЕРЪ" доказа, че всъщност тази масирана рекламна атака на практика е за набиране на оператори в кол център, който ще агитира в полза на западния посредник без издаден лиценз у нас. Направихме блиц проверка кои са те.

Banc de Binary

е търговското име на  BDB Servivces  Limited, дружество, регистрирано на Сейшелите. На интернет страницата на нежеланите у нас гости е записано, че Banc De Binary is proud to be an official binary options partner of the legendary Liverpool F.C. Това в превод означава, че въпросното дружество е “гордо да е официален партньор по бинарните операции на легендарния футболен клуб “Ливърпул”. Каквото и да означава това.

Друг интересен момент са агентите на "Златоград". Намерихме ги в архивите на кипърския регулатор под

рубриката Tied Agents: QUAENTAS S.R.O., Чехия

Invest and Trade Penzugyi Tanacsado es Marketing KFT, Унгария и WESTA GROUP SP. Z.O.O., Полша. Тези компании са тясно свързани с Павел Кочалка, "бащата" на инвестиционния телефонен тормоз у нас, напуснал страната през 2010 година. Според запознати той се готви да се върне отново в България. Изгоненият от България чех отново ще ни зарибява с огромни печалби. Фирмата, която ще използва, се казва "ТОП ФОРЕКС". А тази компания пък е част от групата  "Златоград", така че кръгът се затваря.

“Инвеститорите могат да станат жертва на измама при сключване на договори, при подаване на нареждания и предоставяне на парични средства за сключване на сделки с финансови инструменти с дружества, които нямат нужния за това лиценз”, предупреждава КФН. Важно е да се знае, че финансовите активи и паричните средства, които са предоставени на дружества без издаден лиценз от КФН, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа, подчертават още от комисията.

Попитахме в КФН как да различаваме от пръв поглед посредниците менте. Ето част от писмения отговор на надзорниците:

"В някои от случаите проверяваните дружества са сключили договор за промотиране и реклама с лицензиран инвестиционен посредник в чужбина. Целта е служителите на дружеството в България да привличат клиенти за контрагента си. След установяване на контакт с евентуалните клиенти служители на проверяваните дружества организират директни срещи. Луксозно обзаведени офиси и ентусиазирани добре облечени служители прилъгват по-недалновидни и доверчиви хора да инвестират. На въпроса:

"Имате ли издаден лиценз”

отговорът винаги е утвърдителен. Често пъти се казва и че лицензът им е издаден от Европейския надзорен орган, което не отговаря на истината. Практикува се и прикритие зад фасадата на рекламна агенция. "Липсата на писмен документ, удостоверяващ отношенията с клиенти, както и фактът, че нерегламентираната дейност - предлагането на инвестиционни консултации, се осъществява по телефон, вдъхват самоувереност и чувство за недосегаемост на управителите и служителите на дружествата, извършващи дейност, за която законодателството изисква релевантен лиценз."

"Преди да проведете дори и предварителен разговор с "посредник", погледнете има ли го в списъка на инвестиционните посредници и на управляващите дружества, получили лиценз от КФН - той е общодостъпен на интернет страницата на надзора", предупреждават от регулатора.

Когато големите пари дойдат обаче, мошениците агитират измамените камилчета за "улеснение" да прехвърлят парите на техен доверен брокер, който директно ще шета на FOREX пазарите, за да ги обогати максимално. В следващия миг парите могат да изтекат изцяло или частично в чужди джобове. А редовното обяснение е невинното: "Пазарът неочаквано се срина." И агитират клетите инвеститори да вложат допълнително пари, за да избият "клина". Впоследствие за няколко минути до няколко дни новите суми също се губят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във