Банкеръ Daily

Финансов дневник

Накараха гръцките публични организации да прехвърлят парите си в Централната банка

Снощи гръцкото правителство издаде указ, изискващ публичните организации, като например държавните компании и публичните пенсионни фондове, да прехвърлят своите парични резерви в Централната банка на страната.

Указът, публикуван в Държавен вестник късно в понеделник, не беше изненада след сигнали в тази посока от страна на гръцките власти през миналата седмица.

Неотдавна парламентът на страната прие закон, позволяващ на гръцкото правителство да заема средства, притежавани от държавни организации и от социалноосигурителните фондове, чрез споразумения за обратно изкупуване, или т.нар. "репо-сделки", и вече взе назаем пари от субектите като Централната банка и бюрата по труда в страната.

Вчерашният указ обаче прави задължително прехвърлянето на парични резерви от държавните организации в Централната банка с изключение на социалноосигурителните фондове в страната и на някои държавни компании.

Тази практика вече съществува в няколко държави от Европейския съюз, заяви висш правителствен служител, като добави, че държавата е в състояние да заеме пари от държавни органи, които нямат непосредствена нужда от тези средства, но за не повече от 15 дни.

В коментар пред журналисти през миналата седмица заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас предупреди, че предстои подобен ход. Подобни разпоредби вече съществуват в Холандия, Португалия и Англия. Това е една от възможностите, заяви той.

Според представители на гръцкото правителство това решение може да доведе до набиране на около 2 млрд. евро от Централната банка на страната, като тези средства ще бъдат използвани за посрещане на предстоящо ново плащане на задължения към МВФ за близо 1 млрд. евро през следващия месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във