Банкеръ Daily

Финансов дневник

Най-висшата германска представителка в ЕЦБ подаде оставка

Сабине Лаутеншлагер

Сабине Лаутеншлагер ще подаде оставка като член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, считано от 31 октомври, преди края на нейния пълен мандат, се казва в съобщение на ЕЦБ.

"Президентът на ЕЦБ Марио Драги й благодари за нейната инструментална роля за подпомагане на създаването и ръководството на банковия надзор в цяла Европа, който е основен стълб на банковия съюз, както и за непоколебимата ѝ ангажираност към Европа“, посочва централната банка, цитирана от БНР.

Сабине Лаутеншлагер е член на изпълнителния и на управителния съвет на Европейската централна банка от 27 януари 2014 година и ще напусне важния пост в шестчленния Изпълнителен съвет на базираната Франкфурт банкова институция с две години предсрочно.

Според информация на "Уолстрийт джърнъл" повод за неочакваната оставка на най-високопоставения германски служител в ЕЦБ е, че г-жа Лаутеншлагер е влязла в спорове относно решението на централната банка от по-рано този месец да рестартира гигантската си програма за изкупуване на еврооблигации (програмата за "количествени улеснения").

Тя е третият служител на ЕЦБ, роден в Германия, който подава оставка от централната банка след политически спорове само в рамките на малко повече от осем години.

Нейното напускане подчертава дълбоките различия в рамките на 25-членния съвет на ЕЦБ по отношение на начина за подкрепа на икономиката на еврозоната през период на забавящ се растеж и нарастващи външни заплахи. Тези противоречия водят до несигурност сред инвеститорите и, според някои анализатори, възпрепятстват реакцията на ЕЦБ на икономическите кризи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във