Банкеръ Daily

Финансов дневник

Най-високата дефлация в ЕС бе отчетена у нас

Най-високи нива на годишна дефлация в Европейския съюз са регистрирани у нас. Това се вижда от данните за декември 2016-та на Европейската статистическа служба "Евростат".

През дванадесетия месец на годината понижението на цените в България е било с 0.5%. След нас в класацията на поевтиняването се нареждат Ирландия с 0.2% и Румъния с 0.1 на сто.

На противоположния полюс с най-голямо повишение на цените са Естония с инфлация от 2.4%, Белгия  - с 2.2%, както Чехия и Латвия с по 2.1 процента ръст на цените.

За декември "Евростат" регистрира средна инфлация за Европейския съюз от 1.2% и от 1.1% за еврозоната. За сравнение през ноември европейската статистика отчете ръст на цените и в ЕС и в Еврозоната с по 0.6 процента.  

Най-голям ефект за повишението на цените според европейската статистика имат транспорта, при който беше отчетено повишение на цените с 0.21 процентни пункта, зеленчуците, които поскъпнаха средно с по 0.07 процентни пункта, както и горивата за отопление, при които инфлацията бе в рамките на 0.05 процентни пункта.

Същевременно поевтиняване бе регистрирано при газта – с 0.1 процентни пункта, телекомуникациите - с 0.05 процентни пункта и продуктите за лична хигиена, цените на които паднаха с 0.04 процентни пункта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във