Банкеръ Daily

Финансов дневник

Най-важната лихва в света е на път да се промени

Libor е най-котираната лихва в света, управляваща около 200 трилиона долара дълг и договори, включително жилищни и потребителски заеми. След години на скандали за манипулация, процентът вече е на път да се промени, съобщава CNN. Смяната му ще бъде всичко друго, но не и лесна. А всеки инвеститор с кредит с плаваща лихва ще претърпи някои промени в краткосрочен план.

Libor или London Interbank Offered Rate е изчисляван ежедневно лихвен процент, при който банките заемат средства една на друга. Той се използва и за договори и кредити на стойност трилиони щатски долари.

Финансовата криза през 2007-2008 г. разкри, че Libor е бил манипулиран от различни финансови компании, целящи да увеличат възвръщаемостта и да прикрият финансовата си слабост. Това доведе до призиви за реформи, но замяната на нещо, така утвърдено в световната финансова система, не е лесна задача.

Водещото предложение в момента е SOFR - процентът на обезпеченото овърнайт финансиране, публикувано от Федералния резерв на САЩ и базирано на реални овърнайт трансакции, въз основа на които финансовите компании заемат средства, използвайки щатски държавни облигации като гаранция.

Едно от предимствата на SOFR е, че е по-труден за манипулиране, защото се основава на реални трансакции, за разлика от Libor. Федералният резерв и глобалните регулаторни органи изясниха, че искат Libor да остане в миналото. Дори през миналата година президентът на Федералната резервна банка на Ню Йорк Джон Уилямс каза, че само три неща в живота са сигурни „данъците, смъртта и края на Libor“.

Много банки обаче не са доволни от избрания за наследник SOFR, твърдейки, че му липсват важни атрибути, които направиха Libor толкова популярен.

Съветът за надзор на финансовата стабилност, председателстван от министъра на финансите Стивън Мнучин, заяви в годишния си доклад за 2019 г., че "широкото пропускане на пазарните участници да се адаптират адекватно“ може да доведе до прекъсване на ликвидността за различни финансови договори и до риск за финансовата стабилност.

Недостатъци

SOFR има редица недостатъци в сравнение със стария Libor, посочват пазарни участници. Новият лихвен процент е по-нестабилен и то поради причини, които не се разбират добре от пазарите, което пък от своя страна поражда скептицизъм.

През септември 2019-а овърнайт лихвите се изстреляха, което накара Фед да налее милиарди в системата, за да увеличи ликвидността.

Пазарните участници казват още, че SOFR не следи толкова отблизо промените в условията на пазара на кредити, тъй като се основава на реални трансакции, а не на прогнозни бъдещи разходи по заеми. Банките пък се оплакват, че в SOFR липсва „срочна структура“, или иначе казано - не може да бъде използван за проверка каква ще бъде лихвата в бъдеще.

При Libor тримесечната ставка показва какви ще бъдат разходите за заеми след 90 дни, което е важен атрибут както за банките, така и за кредитополучателите при планирането на паричните им потоци. SOFR няма подобна структура, което затруднява оценката за бъдещите разходи.

И все пак Фед ще започне да публикува 30-, 90- и 180-дневни SOFR средни стойности от 2 март, които се изчисляват по различен начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във