Банкеръ Daily

Кристалина Георгиева:

Най-важната икономическа политика е ваксинацията

Глобалната икономика е в началото на своето възстановяване, но най-трудното може би тепърва предстои, предвид нелеката задача на политиците да направят необходимите структурни промени за справяне с икономическите щети в резултат на пандемията, сподели пред списание Barron's Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд.

Миналата година световната икономика се сви с 3.5 % — най-сериозният спад в мирно време от Голямата депресия до днес. Но той беше далеч не толкова сериозен колкото МВФ прогнозира миналата есен, когато политиците по света оповестиха фискални мерки за подкрепа на стойност от почти 16 трилиона щ.д. и допълнителни 9 трилиона щ.д. под формата на парични облекчения, които положиха солидна основа и не допуснаха срив на световната икономика. Принос за този резултат има и бързото създаване на ваксини, както и обстоятелството, че светът се научи да функционира по-добре в условията на пандемия.

„Колкото и ужасна да беше 2020 година, тя може би беше по-лесната част от задачата пред нас“, казва Кристалина Георгиева

„Разрешаването на проблемите, справянето с пораженията и преминаването към по-приобщаващ и зелен растеж — това е най-голямото предизвикателство, пред което ще се изправим. Трябва да бъдем решителни и да направим света по-устойчив, защото тази пандемия няма да бъде единственото сътресение, което ни очаква в бъдеще.“, подчертава директорът на МВФ.

Прогнозите на МВФ са за ръст на световната икономика от 5.5 % през 2021 г. 

"Благодарение на действията, които бяха предприети в Съединените щати и с разгръщането на кампанията по ваксиниране, тази перспектива може допълнително да се подобри. Съществуват обаче два нерешени проблема: новите щамове на вируса са съществено препятствие — в момента наблюдаваме връщане на ограниченията в Европа, както и огромна неравномерност в темпото на възстановяване. Според прогнозите ни тази година 150 икономики няма да успеят да се възстановят до нивата от преди началото на пандемията и дори през 2022 г. 110 държави няма да постигнат предкризисните си равнища. Опасността от това, което ние наричаме голямото разминаване — свят, в който някои се справят добре и се възстановяват бързо, а други изостават все повече — е драматична не само за засегнатите хора. Тази опасност поражда риск за скоростта и мащаба на възстановяването и глобалната сигурност", казва Георгиева.

По думите й през 2021 г., а вероятно и през 2022 г., най-важната икономическа политика ще бъде ваксинационната политика. Една от причините, поради които виждаме риск от продължителен икономически застой, са прогнозите за вероятния ход на ваксинационните кампании. Подкрепата за ускоряване на процеса на ваксиниране е изключително важна инвестиция за целия свят, особено за развитите икономики.

"Изчисленията ни сочат, че ползите от нея ще се равняват на допълнително производство в световен мащаб в размер на 9 трилиона щ.д. в периода до 2025 г., като 60% от тях ще се спечелят от възникващите и развиващите се страни, а от развитите икономики – 40% или 4 трилион  щ.д.", казва още тя. 

Според нея най-сериозната тревога е нарастващото неравенство.

"Настоящата пандемия се отрази на различни сектори на икономиката и различни части от обществото по много различен начин. Ако сте работил в сектора на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, най-вероятно сте загубил работата си. Нискоквалифицираните работници, жените и младите хора бяха засегнати най-тежко. След кризи от подобно естество обикновено в продължение на дванадесет до осемнадесет месеца наблюдаваме повишаване на проявите на обществено недоволство, освен ако то не се тушира с решителни политики за облекчаване на нарастващото неравенство и подобряване на достъпа на хората до възможности, включително образование и достъп до интернет", посочва още Кристалина Георгиева.

Директорката на МВФ казва също, че през 2020 г. фалитите бяха по-малко от средно очакваните, благодарение на политиката на подпомагане. Но рисковете продължават да съществуват и когато подкрепата бъде оттеглена, трябва да бъдем подготвени за повишаване на броя на фалитите или ще се изправим през явлението на многобройни нежизнеспособни фирми с отрицателно въздействие върху перспективите за растеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във