Банкеръ Daily

Финансов дневник

Най-старата банка в САЩ започва да работи с биткойн

Най-старата банка в САЩ - Bank of New York Mellon, обяви в четвъртък (11 февруари), че ще започне да работи с биткойн и други цифрови валути.

Банката ще позволи на цифровите валути да преминават през същата финансова мрежа, която в момента използва за по-традиционни активи като американски държавни облигации и акции, съобщава CNBC.

"BNY Mellon се гордее, че е първата световна банка, която обяви плановете си за предоставяне на интегрирана услуга за цифрови активи“, заяви Роман Регелман, главен изпълнителен директор по обслужване на активи и ръководител на дигитални услуги в BNY Mellon.

BNY Mellon е поредната голяма финансова компания, която показва сближаване с виртуалните валути. В сряда Mastercard заяви, че през тази година ще въведе в мрежата си операции с някои криптовалути.

Още в началото на седмицата корпоративният гигант Tesla и един от най-богатите хора в света Илон Мъск обявиха, че са инвестирали 1.5 млрд. долара от валутните резерви на компанията в биткойн. Последва и решението на Мъск и Tesla да започнат да приемат дигиталната монета като платежно средство при покупка на автомобили.

Преди това гиганти като Square, PayPal и Visa обявиха инвестиции и инициативи, позволяващи биткойн плащания на техните платформи.

Цената биткойн е нараснала с повече от 60% от началото на годината след четирикратно увеличаване на стойността през 2020-та. В четвъртък биткойнът поскъпна с 6% към нов исторически ценови връх около 48 226 долара.

Междувременно президентът на ЕЦБ Кристин Лагард отхвърли възможността банката да започне да придобива биткойн. "Това е много малко вероятно. Бих казалa, че не може да се случи", посочи Лагард в отговор на въпрос дали централните банки ще последват технологичните гиганти. 

Неотдавна Лагард призова всички страни, особено страните от Г-7 и Г-20, да наложат повече регулации върху търговията с биткойн, подчертавайки, че криптовалутите се използват в незаконни схеми за пране на пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във