Банкеръ Daily

Любомир Дацов:

Най-притеснително е, че в България почти няма средна класа

Има голяма вероятност от скок на дефицита през 2019 г. на фона на липсата на реформи в ключови сектори и недоброто планиране и управление, прогнозира финансистът Любомир Дацов.

Дацов изтъкна пред bTV като лошо политическо решение отпускането на допълнителни средства за довършване на магистрала "Хемус". 

"Това, което направихме – да преместим парите в извънбюджетна сметка, не отговаря на никакви правила, български и международни. Подобни действия без реален обект и търгове са живо нарушение, а подобна извънбюджетна сметка трябва да се открива само с решение на парламента", уточни бившият заместник-министър на финансите. 

Той акцентира, че не е ясен произходът на тези пари. В един случай се твърди, че е идват от преизпълнение по приходната част, а в друг – че става дума за средства, заделени по-рано за неслучили се проекти.

Любомир Дацов подчерта също така, че в сфери като здравеопазването, образованието и вътрешните работи са нужни не пари, а реформи. 

"Като цяло България и Европа се движат с много по-малки крачки, отколкото се движи останалият свят”, а най-притеснителното е, че средната класа намалява и у нас почти я няма. Има 200-300 хил. човека, което е крайно недостатъчно, защото това е движещата сила на икономиката на всяка държава", обобщи финансистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във