Банкеръ Daily

Финансов дневник

Най-голямата банка във Великобритания има нов директор

Британската банкова група HSBC съобщи в понеделник, че главният изпълнителен директор на компанията Джон Флинт напуска тази позиция във време, когато банковият гигант е изправен пред все по-сложна и предизвикателна глобална среда.

Флинт се отказва от длъжността, която изпълняваше година и половина по взаимно съгласие с борда.  Той се оттегли, след като банката заяви, че се нуждае от промяна в ръководството. „Съгласих се с борда, че това е подходящият момент за промяна, както за мен, така и за банката“, коментира той, цитиран от Би Би Си.

Джон Флинт ще прекрати ежедневните си задължения в HSBC, но ще помогне в преходния период, докато временно изпълняващият длъжността Ноел Куин поеме функциите му. 

Съобщението за напускането на Флинт съвпадна с отчета за повишение на печалбата преди данъчно облагане с 15.8% през първата половина на годината. Банкерът, който прекара три десетилетия в HSBC, беше готов да намали оперативните разходи на банката в Азия, предвид несигурността, породена от търговската война между САЩ и Китай и евентуалното излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Председателят на борда  Марк Тъкър благодари на Флинт за неговата "ангажираност" и "отдаденост". "Във все по-сложната и предизвикателна глобална среда, в която банката оперира, бордът смята, че е необходима промяна, за да отговори на предизвикателствата, пред които сме изправени, и да улови много значимите възможности пред нас", каза той.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във