Банкеръ Daily

Финансов дневник

Най-голямата банка в Европа плаща близо 300 млн. евро глоба

Швейцарският филиал на банката HSBC се съгласи да заплати глоба в размер на 294.4 милиона евро, за да прекрати криминално разследване в Белгия по обвинения в масови измами и пране на пари. Споразумението трябва да получи одобрението на белгийските съдебни власти през септември, съобщи AFP. Обвиненията, свързани с дъщерното дружество HSBC Private Bank на британския банков гигант, са за стотици милиони евро и са свързани предимно с активи, притежавани от богати клиенти в основния център за търговия с диаманти в света Антверпен. Според брюкселската прокуратура, банката е заобикаляла европейското законодателство, извършвайки данъчни измами и пране на пари.

HSBC Private Bank е помогнала на стотици богати клиенти да измамят белгийските данъчни власти, предоставяйки им достъп до офшорни сметки в задгранични данъчни убежища, предимно в Панама и Вирджинските острови, е становището на прокурорите. Освен, че трябва да заплати 294.4 млн. евро наказателна глоба, банката ще плати и 400 000 евро граждански щети на Белгия, уточни говорителката на прокуратурата Стефани Лагас. Тя подчерта, че през последните 5 години HSBC Private Bank е предприела значителни реформи, за да ограничи възможността да бъде замесена в незаконни финансови транзакции, като е прекратила услуги, свързани с офшорни сметки и е назначила нов персонал.

В края на 2014 г. след акции на белгийската икономическа полиция същият швейцарски филиал на най-голямата банка в Европа беше обвинен в сериозна и организирана измама, пране на пари, престъпна конспирация и незаконни действия като финансов посредник. Банката през ноември 2017 година се съгласи също и да заплати 300 милиона евро във Франция, за да избегне процес за пране на пари и данъчни измами.

Facebook logo
Бъдете с нас и във