Банкеръ Daily

Финансов дневник

Най-големите германски банки гонят вложители с отрицателни лихви

В Европа лихвените проценти са отрицателни от години. Но пандемията доведе до огромен приток от спестявания под формата на депозити в банките, което направи така, че кредитните институции да прехвърлят тези отрицателни лихви към клиентите си.

Най-големите заемодатели в Германия - Deutsche Bank AG и Commerzbank AG, на практика казват на новите си клиенти да плащат 0.5% годишна лихва, за да съхраняват големи суми под формата на влогове, съобщава Wallstreet Journal

Банките казват, че вече не могат да поемат отрицателните лихвени проценти, които Европейската централна банка им начислява.

Това създава необичайна ситуация, при който банките, които обикновено искат депозитите като евтина форма на финансиране, по същество насърчават клиентите си да потърсят друго място за спестяванията им. Нещо повече кредитните институции дори предоставят нови онлайн инструменти, за да помогнат на клиентите да преместят депозитите си другаде.

Банките в Европа не прехвърлиха отрицателните лихви върху клиентите си, когато ЕЦБ ги въведе за първи път през 2014 година. Тогава страхът бе от негативната обществена реакция. Някои го направиха само с корпоративни вложители, които по-рядко се оплакват. Повечето обаче предпочетоха да компенсират разходите от отрицателните лихви, като например начисляват по-високи такси.

Но пандемията е променила уравнението, отбелязва WSJ, тъй като процентът на спестяване е скочил рязко, защото много хора са си останали у дома. Отделно, мащабните програми за облекчения от ЕЦБ довели до натрупване на излишни депозити в банките, от които те сега се опитват да се освободят. 

Аналогично е и в България

Ситуацията у нас не е много по-различна. Засега банковият сектор е наложил отрицателни лихви само по бизнес влоговете. Според последната статистика на БНБ на месечна база (януари спрямо декември) средният лихвен процент по депозитите на бизнеса в лева се понижава от -0.05 до -0.07 на сто. При бизнес влоговете в евро понижението е от 0.02 на 0.01 процента. 

В същото време обаче и гражданите, и фирмите продължават да трупат спестявания в банките. В края на януари 2021 г. депозитите на неправителствения сектор са 94.089 млрд. лв., като годишното им увеличение е 11.9%. Забележимо е и че депозитната маса расте по-бързо, тъй като през декември 2020 г. бе отчетено 9.7% годишно повишение.

Влоговете на бизнеса възлизат на 29.253 млрд. лева. На годишна база те се увеличават с 13.5%. И се ускоряват с 3% на месечна база. 

Още по-солидно е количеството на спестяванията на домакинствата. Депозитите им достигат 61.612 млрд. лв. в края на януари. Те се увеличават с 10.5% спрямо същия месец на 2020 г. при 9.7% годишен ръст през декември 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във