Банкеръ Daily

Финансов дневник

Най-големите британски банки ще се справят с твърд "Брексит"

Английската централна банка (Bank of England) представи резултатите от ежегодния си стрес тест на британската банкова система. Според данните нито една от основните институции не се нуждае от допълнително увеличение на капитала.

Гуверньорът Марк Карни бе категоричен, че най-големите банки на Великобритания ще успеят да издържат на евентуален твърд "Брексит", без да се налага да ограничават кредитирането или да бъдат спасявани от данъкоплатците.

Оказва се обаче, че банките Barclays и Royal Bank of Scotland не са успели да покрият тестовите изисквания. Все пак от централната банка подчертават, че не е необходимо допълнително увеличаване на техния капитал. 

Останалите водещи кредитори в лицето на HSBC, Lloyds Banking Group, Santander UK, Standard Chartered и Nationwide Building Society са успели да преминат стрес теста без никакви забележки.

През настоящата година седем водещи кредитори от Великобритания бяха подложени на стерс тест, който се определя като най-сериозният преглед за тяхното финансово състояние, откакто Bank of England провежда подобно изследване, уточнява БНР.

Трябва да се има предвид, че тестовият сценарий не обхваща изрично влиянието от излизането на Великобритания от Европейския съюз, тъй като централната банка не знае какъв ще бъде ефекта от това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във