Банкеръ Daily

Финансов дневник

Най-големите банки в Австралия обмислят намаляване на дивидентите

Анализаторите и банкерите очакват най-големите банки в Австралия да намалят изплащането на дивиденти и да използват пазарите на облигации за увеличаване на финансирането, опитвайки се да се справят с по-строгите изисквания за капитала. По този начин, според Ройтерс, регулаторите се стремят да защитят сектора от бъдеща нестабилност на пазара.

Според анализаторите на агенцията, тази седмица изпълнителният директор на Commonwealth Bank of Australia Мат Комин и финансовият директор на организацията Алън Дохърти ще завършат специализираните си срещи с австралийските инвеститори, а следващия месец подобни срещи ще бъдат проведени също и в Ню Йорк, Лондон и Хонконг. Банката традиционно организира срещи с инвеститорите след като отчете своите годишни резултати, а презентациите често предхождат влизането на централната банка в пазарите на облигации. Събранията през настоящата година ще се проведат на фона на нарастващия натиск върху австралийските банки да увеличат капитала си.

Миналата седмица австралийският консултативен орган за регулиране на закона, който контролира банки, кредитни съюзи, строителни дружества, партньорства и застраховки, заяви, че местните банки ще имат право да имат само 25% от капитала си от първи ред до 2021 г. спрямо сегашните 50%. В резултат на това, тежестта за финансови организации в Австралия и Нова Зеландия, ще се увеличи значително, тъй като те ще трябва да финансират всеки един от техните отдели поотделно, отбелязва Ройтерс. Капиталът на действащото предприятие дава възможност на дадена банка да продължава своята дейност и да поддържа платежоспособността си.

Новината дойде на фона на друго решение на австралийският консултативен орган за регулиране на закона миналия месец, според което австралийските банки ще трябва да наберат допълнително 50 милиарда долара от капитал от втори ред до 2024 г. В тази връзка Резервната банка на Нова Зеландия предложи удвояване на капиталовите изисквания на големите банки през следващите пет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във