Банкеръ Daily

Финансов дневник

Най-добрите и най-слабите пенсионни системи на 2021-а

Пенсионната система на Исландия е оценена като най-добрата в света още при дебюта си в 13-о годишно издание на Глобалния пенсионен индекс на Институт "Мърсър СФА", публикуван на 19 октомври. Следват Нидерландия и Дания, които десет години водят оспорвана битка за първото място.   

Глобалния пенсионен индекс на Институт "Мърсър СФА" (MCGPI) е задълбочено изследване на световната пенсионна система в 43 държави, обхващащо две трети от населението на планетата. Оценките се формират на базата на над 50 критерия и на три под-индекси: адекватност, устойчивост и интегриране. Използваните критерии за оценка откриват недостатъците в отделните системи и предлагат възможни сфери за реформи, които биха позволили по-адекватни и устойчиви пенсионни възнаграждения.

Последното проучване разкрива, че нито една система не е перфектна. Особено тревожна е пенсионната пропаст между половете - проблем, вкоренен във всяка от анализираните държави. Жените все още получават по-ниски пенсии от мъжете заради натрупани по-скромни суми от пенсионни отчисления. Анализите на MCGPI показват, че това явление е повсеместно в глобален аспект, независимо от значителните регионални различия в приходите. 

Заключението за водещите три системи, които са във върховата зона "А" (с оценки, съответно 84.2, 83.5 и 82), е, че са устойчиви и добре управлявани и осигуряват достойни доходи на индивидите. В челната десятка са още Израел (77.1), Норвегия (75.2), Австралия (75), Финландия (73.3), Швеция (72.9), Великобритания (71.6) и Сингапур (70.7).

В дъното на класацията е Тайланд с коефициент 40.6. Преди него са Аржентина (41.5) и Филипините (42.7 точки). И в трите системи са констатирани "сериозни слабости и/или пропуски, за които трябва да се предприемат мерки".

Резултатите на 11 държави, между които Индия и Южна Корея, са се понижили през тази година в хода на световната битка за ограничаване на пораженията от коронавируса върху икономиките. 

Най-сериозен напредък спрямо миналата година са постигнали Великобритания с деветото си място и Китай, който е 28-и. Това, според анализаторите, е резултат от проведените значителни пенсионни реформи. Съединените щати също са повишили оценката си (от 60.3 точки през миналата година на 61.4 през тази) и са на 19-а позиция. Те биха могли да се придвижат още по-напред, ако повишат минималната пенсия на пенсионерите с най-ниски доходи. 

Сложната пандемична обстановка на забавен растеж на трудовите възнаграждения, невиждано ниски лихвени проценти и свиващи се доходи от много класове активи, оказва допълнителен финансов натиск върху съществуващите пенсионни системи, отбелязват авторите на проучването. Дейвид Нокс - старши партньор в "Мърсър" и водеш автор на доклада, обаче смята, че "въпреки предизвикателствата не е време да се удрят спирачки на пенсионната реформа и на практика е дошъл моментът за ускоряването й".

Facebook logo
Бъдете с нас и във