Банкеръ Daily

Финансов дневник

Най-богатите излизат от кризата за 9 месеца, бедните - за 10 г.

"Дълбокото неравенство между богатите и бедните - смъртоносно колкото вируса"

Може да отнеме повече от 10 години на най-бедните хора в света да се възстановят от икономическите последици от продължаващата пандемия, предизвикана от COVID-19. Това показва новото изследване на Oxfam International за неравенствата по света. 

В същото време рецесията приключи за най-богатите милиардери в света, които възстановиха загубите си в рамките на девет месеца, откакто пандемията започна да се разпространява по целия свят, посочва британската организация. 

"Дълбокото разделение между богатите и бедните се оказва смъртоносно колкото вируса", казва ръководителката на Oxfam Габриела Бучър и добавя, че борбата с неравенството трябва да бъде в основата на усилията за икономическото спасяване и възстановяване.

Според 87% от експертите се очаква ръст на неравенството в доходите в резултат на пандемията – влошаване без аналог през последните повече от 100 години. Очаква се също нарастване на половото и расовото неравенство. 

Пандемията също така разкри, че над три милиарда души нямат достъп до здравеопазване и че три четвърти от работниците нямат социална защита като обезщетение за безработица или болнични. В страните с ниски и по-ниски средни доходи повече от половината работници са в риск от бедност, въпреки че имат работа, се казва в доклада.

В контраст милиардерите в световен мащаб са увеличили богатството си с 3.9 трилиона долара между 18 март и 31 декември 2020 г.. Общото им богатство сега възлиза на 11.95 трилиона долара, което се равнява на сумата, която правителствата на най-големите 20 развити и развиващи се страни, или Г-20, са похарчили в отговор на пандемията.

„Рецесията приключи за най-богатите. Десетимата най-заможни в света общо са повишили състоянието си с половин трилион долара от началото на пандемията – повече от достатъчно, за да получат всички ваксина срещу COVID-19 и да се финансират мерки, за да не бъде хвърлен в бедност никой“, пишат авторите на доклада.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във