Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НАДЗОРЪТ ДРЪПНА ШАЛТЕРА НА СПЕКУЛАНТИТЕ

Щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси забрани късите продажби на акции след фалита на Лиймън брадърс и одържавяването на Ей Ай Джи, като по този начин показа червен картон на спекулантите. В резултат котировките на фючърсните контракти на борсовия индекс SP 500 скочиха с 2.9 процента. Щатските акции пък реализираха най-бързия си за последните шест години възход на 18 септември, след като борсовият надзорник затегна и други правила, за да ограничи пазарните манипулации.
Хеджинговите фондове и инвеститорите, които печелят от поевтиняването на акциите, попаднаха под лупата на Комисията за ценни книжа и фондови борси, след като през тази седмица от световните капиталови пазари бяха заличени 3 трлн. щ. долара. Най-потърпевши се оказаха книжата на Голдмън Сакс и Моргън Стенли - последните две оцелели независими инвестиционни банки на Уолстрийт. Което принуди главния изпълнителен директор на Моргън Стенли Джон Мак да направи остро изявление, че продавачите накъсо използват незаконни тактики, за да атакуват компаниите.
Финансовите контролни органи в САЩ и Великобритания, главните прокурори на щатите Тексас и Кънектикът и трите най-големи щатски пенсионни фонда се нахвърлиха върху спекулантите още в началото на седмицата. Комисията за ценни книжа и фондови борси обяви на 19 септември, че спира късите продажби на акции на щатски банки, застрахователни компании и фирми за ценни книжа до 2 октомври. Английската Агенция за финансови услуги пък забрани тези операции до края на годината. Главният прокурор на щата Ню Йорк Андрю Куомо започна разследване дали инвеститорите не са свалили незаконно цените на книжата на финансовите групировки. А трите пенсионни фонда се договориха да спрат да заемат акции за къси продажби. Както е известно, при този вид спекулативни сделки продавачите на ценни книжа не ги притежават реално (оттук идва и терминът къси), а ги вземат назаем от своите брокери. Те залагат на бъдещия спад на цените, така че в определен бъдещ момент да закрият позициите си чрез обратна покупка на акциите, да ги върнат на посредниците и да приберат добра печалба. Съществува и практика, известна като непокрити къси продажби, при която търговците дори не вземат назаем книжата, срещу които залагат, и повдигат сериозни опасения, че наводняват пазара с поръчки за продажби, за да свалят изкуствено котировките.
В началото на седмицата председателят на Комисията за ценни книжа и фондови борси Кристъфър Кокс предложи хеджинговите фондове и инвеститорите, които управляват над 100 млн. щ. долара, незабавно да започнат да отчитат късите си позиции за деня. Очевидно надзорът залага на максимата, че отчетът е най-добрият дезинфектант. В сила влизат и допълнителни наредби на контролния орган, целящи да спрат манипулативната търговия. Те се разпростират върху пазарите за опции, от които се изисква незабавно изпращане на взетите назаем акции, налагат се глоби на брокерите, ако техните клиенти не доставят книжата на купувачите три дни след късата продажба и се класифицират като измама случаите, когато инвеститори лъжат посредниците за наличието на акции, които продават накъсо. Куомо се закани да използва щатския закон за измама с ценни книжа, който позволява завеждането на криминални и граждански искове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във