Банкеръ Daily

Финансов дневник

Надзорният съвет на НОИ одобри проекта за увеличението на пенсиите през 2021 г.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт обсъди и одобри проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. Проектобюджетът предвижда от началото на следващата година минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната да достигне 1400 лв.

Добавката от 50 лева месечно ще получават всички пенсионери до месец март 2021 г.

Актуализацията на всички пенсии от юли ще бъде с 5%.

Минималното дневно обезщетение за безработица догодина ще бъде 12 лв., а максималното - 74 лв.

Без промяна остава изплащането на болничните и майчинството.

Предстои съгласуването на проектобюджета от Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Социалният министър Деница Сачева заяви, цитирана от БНР, че през следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителния доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства.

Сачева обясни, че наложеното осъвременяване на пенсиите с пет на сто от 1-ви юли догодина и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия, съответно на 300 и на 1440 лв., е справедлив модел. "Към момента съотношението е 250 лв. минимална спрямо 1200 лв. максимална пенсия. Точно същото съотношение ще запазим и през следващата година. Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос", каза социалният министър.

Стефан Василев, председател на Надзорния съвет от квотата на работодателите обяви, че организацията му ще гласува против проекта на държавата с основния аргумент, че минималната пенсия от 300 лева демотивира. "Няма нужда да се осигурявате, защото утре ще дойде време и ще получавате същата пенсия, каквато получават и другите, които не са се осигурявали", посочи той.

Отглеждането на малко дете през втората година е със запазено обезщетение от 380 лева, за да се стимулира връщането на майките на работа, уточни социалният министър.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обаче възрази, изтъквайки че в големите градове, където има проблеми с детските градини, майките са принудени да си гледат децата и през втората година от майчинството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във