Банкеръ Daily

Финансов дневник

Надуват лимита на безлихвените кредити за граждани от 4500 на 6900 лв.

Лимитът на безлихвените кредити ще бъде увеличен от 4500 на 6900 лв., а мярката ще важи до средата на следващата година, съобщи в четвъртък министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Подготвили сме пакет от документи за разглеждане в Министерски съвет. Продължаваме с програмата и удължаваме до средата на другата година за безлихвени кредити за физическите лица. Увеличаваме лимита за възможни безлихвени кредити към физическите лица, които могат да достигнат 6900 лв.  Ще облекчим условията към търговските банки. Тоест още една мярка ще продължи да работи до следващата година”, обясни Борисов.

Според последните данни над 35 800 са физически лица кандидатствали за безлихвени кредити до 4500 лв., общата стойност на одобрените заеми е малко над 95,5 млн. лв., а средният размер е 4 235 лева.

Преди евентуалните промени в условията на програмата се отпускат заеми до 4 500 лева – наведнъж или до три транша от по 1500 лева. Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Икономическият министър коментира в телевизионно интервю и потенциалното удължаване на кредитния мораториум. "Банките у нас ще решат кой ще може да се възползва от кредитна ваканция. Тази мярка със сигурност ще важи за бизнеса. Решението ще важи за целия Европейски съюз и е на база обща нормативна рамка", посочи Лъчезар Борисов.

Той подчерта, че възможността за кредитна ваканция е една от най-важните мерки за бизнеса.

„Чрез тези мораториуми над 9 млрд. лв. кредити бяха разсрочени в рамките на правилата, които бяха приети от Европейския банков орган и БНБ. Тези мораториуми ще важат до 31 март 2021 година. Това е една нова глътка въздух за бизнеса, за да остане той ликвиден. Важното е, че банковата ни система е здрава и ще се справи с това”, обясни министърът.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във