Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Надеждата за 20 ноември остава

Депутатите Йордан Цонев и Менда Стоянова в спор за бъдещето на КТБ

С какво са виновни (сравнително) дребните вложители на КТБ, които държат в нея суми до 200 хил. лева? Докога могат да траят те без така необходимите им жизненоважни средства, нужни понякога и за физическото им оцеляване? Те бяха лъгани от БНБ трикратно за дати, когато ще могат спокойно да получат парите си. Последната дата за това е 20 ноември. В момента никой не може да каже дали и тя не е предпоследна. Гаранции за това даде само шефката на временната бюджетна комисия в 43-ия парламент Менда Стоянова.

"Изплащането на гарантирани депозити може да стане до края на ноември, ако се приемат необходимите мерки за това", каза Менда Стоянова по време на обсъждането на доклада на парламентарната бюджетна комисия относно КТБ. „Ние сме политици, а не банкови специалисти. Ние представляваме всички български граждани, не само тези с гарантирани влогове. Ние сме тук, за да дадем възможност, ако има такава, всички да излязат от този криминален случай с минимални загуби. След това, което днес (бел.ред - в петък, 31 октомври) Иван Искров изнесе, стана ясно, че това не може да се случи", обясни тя. Стоянова посочи, че офертата на потенциалните инвеститори, чиито параметри Иван Искров е отчел, е неприемлива.  „Имахме желание да дадем шанс за спасяване на КТБ и на вложителите, чиито влогове не са гарантирани, но днес се оказа, че този шанс го няма", заяви Менда Стоянова.

Предишната вечер Стоянова очерта и двата начина за дофинансиране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Първият, както се разбра - предпочитан от нея - е държавата да емитира допълнителен дълг от около 1.7 млрд. лева. Полученият свеж ресурс от продадените ДЦК хазната да предостави като заем на ФГВБ с лихва по-висока от тази, която ще плати по ДЦК емисията. Другият вариант е Гаранционният фонд да емитира облигации, но сега по закон той нямал право да прави това, както писа преди време и "БАНКЕРЪ".

Странна "адвокатска" защита произнесе депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той реши  да хвали вестник "Капитал" за разкритията му още отпреди години, като зададе въпроса защо никой не реагира тогава.
"Да кажа една дума и за обвиненията, че фалитът на КТБ бил започнал с медиите на Пеевски. Не е вярно - в. "Капитал" публикува всички фирми, които сега ги виждаме в свързаните лица. Срещу Пеевски започна проверката по сигнал на "Протестна мрежа". Може ли Пеевски да е едновременно обект и субект на сигнала. Тогава? Тогава ние ще започнем да говорим с имена, каза още Цонев.

Но е факт, че точно в деня на  публикациите в петте издания, свързвани с колегата му Пеевски, пред банката се подредиха опашки. Защото след публикациите на "Капитал" от когато и да са те опашки пред банката нямаше. При масираната атака срещу КТБ това лято хората изтеглиха буквално за броени часове близо 1 млрд. лв., като преди това и прокуратурата даде дължимото за изостряне на ситуацията с влизането си с "взлом" в офисите на фирми от групата на КТБ, които се помещават в същата сграда.

В създалата се отново безизходица в парламента в петък Цонев, след като защити Пеевски, хвърли поредната отклоняваща вниманието бомба.

"Ще следим внимателно процедурата за обявяване на несъстоятелност на КТБ, защото определен икономически кръг, представен и тук, в парламента, има интерес към това." Това заяви от трибуната Йордан Цонев."Имаме подозрения, че сегашният директор на фонда е свързан с един икономически кръг. Този кръг вече придобива депозити, дисконтирани на 50%, но водени от принципа да не обвиняваме, ще го направим, когато това стане факт. Ще видите кой е искал фалита на КТБ и ще видите кой организира протестите", заяви депутатът от ДПС.

А през това време хората с депозити над защитения лимит въртят цесии с длъжници на банката. Дори депутатът от ГЕРБ, известният скулптор Вежди Рашидов публично заяви, че би се възползвал от тази възможност. Но не стана ясно дали вече не го е направил.

Процесът заплашва да се превърне в масов, а това не е без значение. И дори банката да прекрати съществуването си, то ще се отрази на масата на несъстоятелността, коментираха депутати в пленарната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във