Банкеръ Daily

Финансов дневник

Надцакването с предложения за пенсиите започна

Още преди в пленарната зала да е приета актуализацията на бюджета на първо четене, част от политически сили вече оповестиха предложения за увеличение на пенсиите над предложеното от служебния кабинет. Очаква се в четвъртък парламентът да одобри актуализацията на бюджета на първо четене и след това да завалят предложения между двете четения.

Добавката към пенсиите да се увеличи на 100 лева, но пенсионерите да я получават само докато трае пандемията. Това предложение се очаква да бъде внесено от ГЕРБ между двете четения на бюджетната актуализация.

ДПС ще предложи по 120 лева на пенсионерите за месеците октомври, ноември и декември - общо 360 лева - без да се пипа моделът на пенсионно осигуряване, обяви депутатът Хасан Адемов. 

"Сега и служебният кабинет предлага увеличаване на коефициента за година стаж. ... Проблемът е, че една голяма част от пенсионерите, които са придобили право на пенсия преди 2000-та година, са били при други условия за стаж и възраст. Това, което предлагат от служебното правителство, обслужва тези, които са са пенсионирали по-късно, а ножицата между старите и новите пенсии ще остане широко разтворена", обясни Адемов и допълни, че предложението на служебния кабинет е моделът да важи и за следващата година и така ще трябва да бъдат намерени 1,6 млрд. допълнително, но не е ясно откъде.

Групата на "Изправи се, ние идваме" иска преизчисление на минималната пенсия така че тя да стане 369 лв. без добавки, а служебното правителство предлага 340 лв. и през добавки да стигне до 369 лева.

От “Има такъв народ” пък излязоха с предложение за 370 лв. минимална пенсия. 

"Ще подкрепим актуализацията на бюджета, но между първо и второ четене ще направим такива предложения за преизчисляване на пенсиите, които според нас ще гарантират, че при хората в пенсионна възраст ще остават повече средства. Добре е все пак, че има консенсус сред парламентарните групи, че доходите на пенсионерите трябва да бъдат увеличени", коментира от своя страна депутатът от БСП Георги Гьоков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във