Банкеръ Daily

Финансов дневник

Над половината от плащанията с кредитни карти са за храни и бензин

Българите използват кредитните си карти  основно за покупки на храна и гориво, показва проучването „Личните финанси на българина“ на компанията за потребителско кредитиране. Според данните през първите шест месеца на тази година, 53.2% от трансакциите са били в хранителни магазини и бензиностанции. Сред Топ10 на целите при използване на кредитна карта са били също и покупка на стоки и услуги за забавление, покупки от специализирани магазини за търговия на дребно и от хипермаркети, плащане на разходи за пътуване и хотелско настаняване и така нататък.

Първото издание на проучването е фокусирано върху кредитните карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси. Причината е, че през последните месеци този финансов инструмент стана все по-важен, имайки предвид че хората пазаруваха дистанционно, използваха дигитални канали за плащане на сметки или на вноски по кредити и дори предпочитаха да пазаруват в магазините с банкови карти вместо с пари в брой с цел да спазват мерките за здравна безопасност.

Данните за използването на кредитни карти от българите показват също така, че 70% от плащанията са били на ПОС терминал, а около една четвърт от трансакциите са били теглене на пари в брой от банкомат. Хората са използвали картите си и за покупка на равни месечни вноски в рамките на кредитния си лимит. През първите шест месеца 5.7% от трансакциите са били направени с цел покупка на стоки на изплащане. Друга иновативна употреба е трансферът на пари от кредитната карта към банкова сметка. През първото полугодие повече от 1.2% от трансакциите са били с такава цел.

Най-високата средна стойност на трансакциите е била отчетена именно при услугата „Превод от карта към сметка“ – 707 лева. На ПОС терминал плащаме с кредитна карта средно 47 лева, а от банкомат теглим средно 145 лева.

41.5% от трансакциите са в хранителни магазини

Най-често българите използват кредитните си карти в хранителни магазини и специализирани магазини за алкохол и цигари. През първата половина на тази година 41.5% от трансакциите са били в такива обекти. На втора позиция с 12,7% е покупката на стоки и услуги за забавление като билети за театър или кино, увеселителни паркове, игри и други.

Българите пазаруват с кредитни карти и в специализирани магазини – за облекла, козметика, стоки „Направи си сам“, бяла и черна техника, ИТ продукти и така нататък. През първата половина на годината 10.7% от плащанията с кредитни карти са били в такива магазини. Четвъртата най-честа причина за използване на кредитни карти е в бензиностанции – 7.6% от трансакциите са били за покупка на гориво.

Използваме кредитните си карти основно на ПОС терминали

Българите използват кредитните си карти основно за покупка на стоки, а не за теглене на пари в брой. През първото полугодие 70% от трансакциите са били на ПОС терминал, което е много по-високо в сравнение с 23%, извършени на банкомат. Това е стабилна тенденция, имайки предвид, че тези цифри са много близки до данните за втората половина на миналата година, когато съотношението ПОС – банкомат е 68-24  процента.

Според данните през първата половина на тази година средната сума на трансакциите на ПОС терминал е 47 лева, което е близко до предходното шестмесечие, когато е била 48 лева. Хората са теглили от банкомат средно 145 лева, което същ е близо до второто полугодие на 2019-аа, когато сумата е била 143 лева. Употребата на кредитните карти с най-висока средна сума е преводът на средства от карта към банкова сметка – средно 707 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във