Банкеръ Daily

Финансов дневник

Над 8000 компании са получили кредити от ББР за общо 1.6 млрд. евро

Целта на ББР е да инвестира в обществено-икономическото развитие на страната, без да се стреми към максимална печалба, но въпрети това имаме добри финансови резултати, най-висок рейтинг за българска банка и привличане на сериозен ресурс от водещи чуждестранни институции. Това каза председателят на УС и директор Българската банка за развитие Стоян Мавродиев при откриването на международен форум, който се проведе в София. 

По време на събитието бяха обсъдени начините за осигуряване на по-голяма подкрепа от страна финансовия и публичния сектор за изпълнението на инфраструктурни проекти. Експертите коментираха и възможностите за по-ефективно използване на средствата по плана "Юнкер" на Европейската комисия. В рамките на форума бяха обсъдени съвместни проекти с цел по-добра свързаност на Балканите, насърчаване на износа, иновациите и чуждестранното участие в разширяването на инфраструктурата в региона.

От създаването на ББР през 1999 г. общо над 8000 компании в България са получили 1.6 млрд. евро под формата на заеми. 1000 от тези предприятия са били стартиращи. 7000 кредитирани фирми са успели да привлекат инвестиции в размер на 650 млн. евро. 

Според Стоян Мавродиев страната ни трябва да използва председателството на ЕС, за да акцентира върху синергията между европейските средства, плана "Юнкер" и ресурсите на националните банки за развитие.

"Няма друга алтернатива за нашия регион освен свързаността, инфраструктурното развитие и европейската перспектива на държавите", заяви от своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов по време на събитието. И допълни, че на Балканите е нужен стратегически инвестиционен план, който да обедини ресурсите за реализиране на важни проекти. Той подчерта, че най-голямото препятствие на Балканите е липсата на свързаност между държавите и уточни, че решението на този проблем е в по-добрите пътища, ж.п. и газова инфраструктура, както и електрическа връзка.

На събитието присъства и председателят на Европейския фонд за стратегически инвестиции Герасимос Томас. По неговите думи структурата ще продължи да инвестира в инфраструктурата, малките и средните предприятия и иновациите. Важен стълб остават и структурните и кохезионните фондове.

"Очакваме още по-активно участие от мрежата от национални банки за развитие в прилагането на инвестициите. В партньорство с Българската банка за развитие частните производители могат да бъдат подпомогнати и да постигнат много", заяви Томас.Общо 274 милиарда евро са били отпуснати от Фонда за подкрепа на вече реализирани проекти. По думите на Томас България е сред десетте страни с най-добро усвояване на средства.

В рамките на събитието бе подписан Меморандум за сътрудничество между национални и международни банки за развитие в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във