Банкеръ Daily

Финансов дневник

Над 8 трилиона долара ще струва излизането от световната икономическа криза

Над осем трилиона долара ще погълнат извънредните мерки за преодоляване на сегашната световна икономическа криза. Това е казала управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от ТАСС. И световната общност ще трябва да мобилизира тези средства, за да успее да се справи с последствията от коронавируса.

"Ще бъдат необходими още повече, това е вярно. Колко повече ще зависи от това до каква степен ще се окажат ефективни извънредните мерки и колко бързо ще отстъпи вирусът", подчерта тя в изказване преди откриването на виртуалните пролетни срещи на МВФ и на Световната банка.
Кристалина Георгиева е приветствала предприетите от много правителства по света данъчнобюджетни мерки от осем трилиона долара и вливането на ликвидност от централните банки на стойност над шест трилиона долара.
Страните от Европа са пострадали особено силно в резултат на кризата с коронавируса и затварянето на много предприятия и увеличаване на безработицата. Георгиева отбелязва, че прогнозите за растежа през следващата година са мрачни. А според разчетите на МВФ тази година световната икономика ще се свие с 3 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във