Банкеръ Daily

Финансов дневник

Над 50% от банките в cвeтa ca пpeĸaлeнo cлaби, зa дa oцeлeят пpи забавяне на растежа

Повечето банки в световен мащаб може да не са икономически жизнеспособни, тъй като възвръщаемостта от собствения им капитал не е в крак с разходите им. Това се посочва в годишния преглед на индустрията, публикуван от консултантската компания McKinsey & Company.

Експертите призовават банките да предприемат стъпки към разработване на нови технологии и към изграждане на сливания заради предстоящото очаквано икономическо забавяне. "Вярваме, че се намираме в късния икономически цикъл и банките трябва да предприемат смели стъпки, защото не са в добро състояние", каза в интервю Каусик Райгопал, старши партньор в McKinsey. "В късния цикъл никой не може да си позволи да лежи на стари лаври", подчерта той.

Десетилетието след световната финансова криза стана свидетел на вълна от иновации във финансовите услуги, което доведе до създаването на нови конкуренти - от стартиращи финтех компании до гиганти като Google и Alphabet. "Банките не инвестират достатъчно, за да бъдат конкурентоспособни по отношение на по-новите играчи на пазара. Все повече клиенти се доверяват на големите технологични компании да осблужват финансовите им нужди", казват още от McKinsey, но въпреки това банките харчат едва 35% от бюджетите си за иновации, в сравнение със 70% при финтех компаниите.

McKinsey, чиито клиенти са едни от най-големите компании в света, се консултира по теми, вариращи от стратегия и технологии до сливания и придобивания, аутсорсинг и предлагане на акции. В своя доклад компанията посочва още, че много банки са изправени пред по-големи рискове заради "географията, мащабите, обособяването и бизнес модела."

Доходността на американските банки е с 10 процентни пункта по-висока, в сравнение с тази на европейските им конкуренти, смятат още от консултантската компания. По-големите банки генерират по-голяма доходност от малките, независимо дали става въпрос за "страна, регион и клиентски сегменти."

Facebook logo
Бъдете с нас и във