Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Над 50 глави за една митничарска шапка

Внимание, рекорд!


За 20 митничарски места в Бургас са се записали 1113 кандидати, което значи 56 мераклии за едно място. На конкурса във Варна 1043-ма ще блъскат глави за 20 места, което значи 53-ма за една митничарска шапка, а в новото седалище на централата на митниците - 792 за 24 места, или 33-ма за едно място. Във всички обявени конкурси мераклиите са армия от 5488 души за 151 места, което ще рече по 37 души средно за обявено свободно място. Тези последни данни към 20 юли за приключилото подаване на документи съобщиха специално за БАНКЕРЪ от Агенция Митници.


Рекордният интерес към работата на смени в студ и пек и сред отработени автомобилни газове за 600 лв. месечна заплата, е меко казано, странен, признават от централата на агенцията. Явно старата слава на тази професия, известна като лява ръка - десен джоб, е обвеяла с обаяние митничарския пост. Или пък безработицата сред висшистите е толкова голяма по места, че те са склонни на огромни компромиси при устройването си на работа. Интересно е сравнението с потенциалните им бъдещи колеги, които сега се канят да учат висше. Според данни на Университета за национално и световно стопанство отпреди няколко дни, при тазгодишната кандидатстудентска кампания най-желаните направления са Финанси, счетоводство и контрол, в което 7 кандидати ще се състезават за едно място, Право - 5,и Икономика и бизнес - 3-ма за едно място. Това означава, че за най-търсената митница - Бургаската, интересът е 8 пъти по-висок, отколкото за специалността, която подготвя бъдещи митничари - Финанси, счетоводство и контрол.


Агенция Митници търси да попълни сводобните позиции, които бяха овакантени след като в началото на месеца влезне в сила новият класификатор на длъжностите, който задължава служителите да имат висше образование. Така в столичната митница овакантени се оказаха 20 инспекторски места. Толкова са свободни позиции и на аерогара София, както и във Варна и Бургас. С нови 17 инспектори пък ще трябва да се подсили и Югозападната митница. В Русе се търсят хора за цели 24 щатни бройки, а в Пловдив за 10. Проблемната доскоро митница в Свиленград явно вече не е в обсега на ведомството, като затам се търсят 20 души.


Както казахме, интересът е за 600 лв. основна заплата, възнаграждение, което, според службите по заетостта, отказва циганин баничар. Ако владеят чужд език, пазителите на границата ще получат и бонус от 30 лв., но за доказано владеене. Преди да влезе в сила класификаторът заплатите бяха 420 лв. плюс 10 лв. за език. Владеенето обаче не значи да могат да произнесат правилно конгречулейшънс. Искаме ниво В2 по Общоевропейската езикова рамка, казаха подчинени на Ваньо Танов. За да започнат работа бъдещите контрольори, които, според вица, не могат да се научат да плуват, защото винаги гребат отвън навътре, ще трябва да докажат, че са неподкупни и професионално компетентни. Напливът на хора, искащи да станат митничари, доказва, че дори и финансовият министър Симеон Дянков да премести Централното управление не в Русе, а в Тутракан, желаещи за работа в агенцията винаги ще има.


От централата на митниците в София казаха още за БАНКЕРЪ, че през първата седмица на август ще тръгнат и първите кандидатмитничарски тестове. Победителите ще бъдат подложени на 7-месечно обучение, преди да запретнат ръкави. През това време бъдещите митничари скачат в празни басейни в София, Балчик и Русе. Там се намират трите квалификационни центъра на Агенция Митници. Докато им дават практически знания, те ще получават пълната си заплата. Доскоро са получавали и по 20 лв. на ден командировъчни, но Ваньо Танов заповядал да ги хранят на място и им отнел командировъчните.


Новото поколение митничари, задължително висшисти, преминали през конкурси и тестове за професионална и морална пригодност и надлежно обучени, не били такива издънкаджии като по-старите си колеги. За това свидетелства и фактът, че в свиленградската група, арестувана преди месец с подкуп, от 32-ма митничари - рекетьори, имало само един представител на новото поколение - момиче, което било за първи ден на работа, обясниха за читателите на вестника от агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във