Банкеръ Daily

Финансов дневник

Над 3 млрд.евро са загубите на "Монте дей Паски" за 2016 г.

Затъналата в лоши заеми италианска банка "Монте дей Паски" обяви загуби за миналата година в размер на 3.38 млрд. евро. Сумата е значително по-висока от прогнозите на финансовите анализатори, които очакваха тя да достигне 2 млрд. евро. Експертите смятат, че това ще задълбочи допълнително проблемите на най-старата финансова институция в Италия.

След неуспешен опит да набере средства от частни инвеститори в последните дни на 2016 г. Италианската централна банка заяви, че ще вложи 6.6 милиарда евро за рекапитализирането на "Монте дей Паски". Парите ще увеличат и без това значителния държавен дълг на Италия, но властите се надяват, че ще предотвратят по-сериозни проблеми за целия банков сектор на третата икономика в еврозоната.

През януари финансовият министър Пиер Карло Падоан коментира, че като цяло банковата система не е в криза. Той посочи, че правителството е похарчило 3 млрд. евро за спасяването на банковия си сектор. "Ние сме страната в ЕС, която е похарчила най-малко за да спаси банките си. Смятам, че се справяме добре", каза тогава Падоан.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във