Банкеръ Daily

Финансов дневник

Над 200 германски частни банки с призив за създаване на цифрово евро

Асоциацията на германските банки, група от над 200 частни търговски финансови институции, призова за „програмируемо“ цифрово евро и обща общоевропейска платформа за плащания.

Асоциацията, включваща Deutsche Bank, Credit Suisse и Commerzbank, заяви, че програмируемите цифрови пари имат предимства пред конвенционалните плащания, включително по-бързите трансакции. Нещо повече, тези иновации могат да отключат и нови икономически възможности. Например, интелигентните договори, свързани с цифрови валути, могат да позволят автоматична размяна на договорни задължения.

От групата посочват, че банковата индустрия трябва да работи съвместно с централните банки и правителствата на европейско равнище, за да създаде платежна система, която да адресира съществуващите проблеми, както и да запази предимствата на установените платежни инфраструктури. „Това е единственият начин да издържим на конкурентния натиск от страна на САЩ, Китай и технологичните компании“, заявиха от асоциацията, намеквайки за проекта на Facebook "Везни". „Европа трябва да бъде в крак с тази конкуренция, така че глобалната финансова архитектура да не доведе до поляризация между американски или китайски решения“, заключва групата.

По-рано този месец германският финансов министър Олаф Шолц също заяви, че подкрепя цифровото евро, коментирайки, че "не трябва да оставяме полето на Китай, Русия, САЩ или частни доставчици."

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във