Банкеръ Daily

Финансов дневник

Набиулина: Русия има достатъчни резерви в злато и юани

Русия, назависимо от замразяването от западните страни на  част от резервите на Централната банка на Руската федерация, има достатъчно резерви в злато и юани. Това пише в обръщението на управителката на Банката на Русия Елвира Набиулина в годишния отчет на регулатора.

Според документа, в края на 2021 година обемът на активите на Банката на Русия в чуждестранни валути и злато са в размер на 612.9 млрд. долара, като от тях 481.4 млрд. долара са валутните активи и 131.5 млрд. долара са в злато.

"Банката на Русия последователно от 2014 година насам води политика на увеличаване и диверсификация на международните резерви, за да има две гаранции за сигурността си. Първо, при финансови рискове, когато ще има нужда за  финансовия пазар от американски долари и евро, и второ - в случай на геополитическа криза, когато Русия може да има ограничен достъп до повечето резервни валути.  И сега, след замразяването от западните страни на резервите в техни валути, Русия продължава да има достатъчно резерви в злато и юани", е отбелязала Набиулина.

Структура на резервите

Според отчета на Централната банка на Руската федерация, през 2021 година делът на юана в резервите на Банката на Русия е нараснал от 12.8% до 17.1%, като при това делът на долара се е понижил от 21.2% до 10.9 на сто.

Заедно с това резервите в евро са се увеличили от 29.2% до 33.9%, но тези в злато са намалели - от 23.3% до 21.5 на сто.

Британската лира в края на миналата година е имала дял от 6.2% в общия обем на резервите на Централната банка (делът на тази валута за година почти не се е изменил). Числата обаче оказват, че делът на резервите в други валути в края на 2021-а е достигнал 10.4% (в началото на 2021 година този показател беше 7.2%).

Като цяло за 2021 година обемът на активите на Банката на Русия в чуждестранни валути и злато е нараснал с 24.9 млрд. долара. Но активите  в злато са намалели със 7 тона и в края на 2021 година те са в размер на 2248 тона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във