Банкеръ Weekly

Финансов дневник

НА ТЪРГА ЗА МБИР НЕ СЕ ЯВИХА КУПУВАЧИ

Банката на Евлогиев, както е известна фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие, в близко време може да мине под управлението на Агенцията за държавните вземания.
На 10 май 2001 г. в 12.00 часа изтече крайният срок, в който можеха да се подават оферти за покупката на обявената в несъстоятелност кредитна институция. Кандидатите трябваше да внесат 10% депозит от предлаганата от тях сума, която не можеше да е по-ниска от 1.82 млн. лв. - 80% от оценката на банката, направена от фирмата МММ ООД и одобрена от БНБ.
Според изпълнителния директор на Агенцията за държавните вземания Александър Раков до изтичането на крайния срок, определен за подаване на оферти, в банката не е получено нито едно предложение за покупка. Управляваната от Раков агенция е най-заинтересована от развитието на търга, тъй като представлява държавата, която е на челно място в списъка на кредиторите на МБИР и има да си взема от нея над 4 млн. лева.
След като на търга не са се явили купувачи, агенцията ще поиска от Софийския градски съд да й прехвърли (терминът е възложи) активите и имуществените права на фалиралата банка, заяви Александър Раков. Ако магистратите приемат това искане, агенцията ще стане пълен господар на вземанията и собствеността на Евлогиевата банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във