Банкеръ Weekly

Конституционният съд на Германия отвори кутията на Пандора

На прицел са покупките на облигации от ЕЦБ

Конституционният съд на Германия, разположен в тихия и незабележим град Карлсруе, отказа на 5 май да се подчини на решението на Европейския съд от 2018-а, с което бяха одобрени покупките на дългови книжа от Европейската централна банка в размер на 2.7 трлн. евро от 2015-а.

 

Германските магистрати твърдят, че колегите им от Люксембург са надвишили правомощията си и определят програмата на ЕЦБ като "незащитима от методологична гледна точка".

Конституционните съдии задължиха Берлин да докаже в тримесечен срок, че европейските централни банкери осъществяват "пропорционална оценка" на придобитите облигации. И заплашиха, че ако подобно задоволително доказателство не се появи, те ще изтеглят Бундесбанк от програмата на ЕЦБ.

Шокиращото решение

на германския конституционен съд усложнява до голяма степен усилията на ЕЦБ да поддържа жива икономиката на Еврозоната. И то може да потопи в хаос цялата правна рамка на Общността, изправяйки я на ръба на конституционна криза.

Защото Европейският съд е по-висша инстанция и националните правни власти трябва да се съобразяват с решенията му. А оспорването на всяка неприемлива присъда подстрекава към неподчинение и други национални съдилища.

Еврофилите от Стария континент реагираха на акцията на германските магистрати с ужас и безсилие.

Бившият финансов министър на Германия - емблематичният Волфганг Шойбле - който в момента е председател на Бундестага, изрази безпокойство, че присъдата от Карлсруе застрашава оцеляването на валутния блок и лишава целия ЕС от правните му правомощия.

Клеменс Фюст - шеф на икономическия институт IFO в Мюнхен - коментира решението като

 "обявяване на война".

А професорът от Европейския институт (European University Institute) и бивш главен правен съветник в Европейския съд Мигел Мадуро посочи, че и друг път е имало сблъсъци между националните съдилища и Люксембург, но този път ескалацията е безпрецедентна и е "открито предизвикателство на германските магистрати към Европейския съд, граничещо с хазарт".  

 

Европейският съд не остана безучастен към

"военната декларация" на германците.

В безпрецедентно изявление на 8 май Европейският съд предупреди за опасностите за правния ред в ЕС, ако националните съдилища започнат открито да оспорват задължителните му за страните членки на общността решения. И допълни, че единствената цел е да се гарантира, че законодателството на ЕС се прилага правилно и еднозначно на територията на блока от 27 страни-членки. 

В процеса на задълбочаващия се разкол Европейската комисия заплаши  на 10 май да съди европейския икономически мотор – Германия, заради решението на конституционния й съд. Което, в условията на борбата с ширещата се пандемия и с икономическите щети от нея, създава сериозни усложнения за европейския проект и за монетарната политика, която го подкрепя.

Как би могъл да се отиграе правният кошмар?

Председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви недвусмислено на 10 май, че "последната дума по европейското законодателство винаги е на Европейския съд и... на никой друг".

ЕК е натоварена със задачата да оценява дали държавите от общността процедират съобразно европейското законодателство. Ако отсъди, че това не е така, тя трябва да предприеме действия. Брюксел първо уведомява страната, че е в нарушение и се опитва да намери изход.  Ако това не се получи, комисията внася съдебен иск. 

Колко

реална е опасността казусът да влезе в Европейския съд?

Предупреждението на Брюксел не означава непременно започване на процедура за нарушаване на законодателството на ЕС. Въпреки че в случая Фон дер Лайен трябва да парира много категорично акта на германците. Или, както обобщава в интервю господин Мадуро, "комисията не може просто да игнорира това предизвикателство към законодателството на ЕС". В противен случа подобни национални оспорвания "могат да се повторят и от други държави".

Подобни процедури за правни нарушения не са необичайни. Повечето от тях обаче изобщо не попадат в медийното пространство, защото са свързани със строго технически въпроси от европейските наредби. Те по правило се решават с взаимни отстъпки, като в резултат на оплакванията до  ЕС или се правят промени на политиката, или се налагат глоби. В този случай е нереално да се смята, че германският конституционен съд ще отмени решението си, ако европейските магистрати отсъдят срещу него. Това би могло да предизвика институционална криза в ЕС.

ЕК има право да даде на съд само държави членки на общността, ако някоя институция, включително и съдебна, е нарушила правната рамка на ЕС. Парадоксът е, че ако има дело, то трябва да се гледа отново от Европейския съд - същият, чието решение германските магистрати оспориха на 5 май.

Как може да процедира ЕЦБ?

Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - вече даде да се разбере, че не планира никакви действия в отговор на германските претенции. Мотивът й е, че се отчита единствено пред Европейския парламент и е под юрисдикцията на Европейския съд, в чиято работа националните институции нямат право да се месят.

Разбира се, винаги могат да се направят и отстъпки, примерно, под формата на някаква обяснителна записка за начина, по който централните банкери осъществяват покупките на активи. Което, по оценка на главния икономист на "УниКредит" - Ерик Нийлсен - не е сложа работа. Още повече, при огласяването на всяко резюме от съвещанията на управителния съвет на ЕЦБ от 2015-а (когато е задействана програмата), винаги се е отчитало пропорционалното съотношение на покупките на активи от различните държави.

Какъв е полезният ход на Германия?

За Берлин положението е много сложно. Конституционният съд на страната винаги е бил пример за защитник на гражданските свободи и има много висок рейтинг сред населението. Неговата независимост е гарантирана в конституцията и правителството не може да му разпореди да промени решението си или да го оттегли.

Зад кулисите канцлерът Ангела Меркел и екипът й биха могли да поискат от госпожа Фон дер Лайен да заведе дело. И ако Германия загуби, лидерите й ще могат да се оправдаят, че са били принудени да изпълнят решението на Европейския съд и да вземат мерки без да предизвикват конституционна криза.

Засега Меркел залага на "мъдрия отговор". Германският канцлер е споделил пред висшестоящи членове на управляващата партия на 11 май, че положението "има решение", ако ЕЦБ обясни плановете си за действие. Директните обяснения на европейските централни банкери обаче биха означавали, че те приемат юрисдикцията на германските магистрати. Така че те по-скоро биха разчитали на Бундесбанк да вземе отношение.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във