Банкеръ Daily

Финансов дневник

На къде ще върви икономиката?

Икономиката ще расте, лихвите по банковите продукти също. Това са част от изводите от Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България на Института за икономически изследвания при БАН, представен днес (28 май).

Според учените в средносрочен план можем да очакваме икономически растеж от малко над 3% годишно. Очакванията са за 2018-а растежът на БВП да достигне 3.3%, а по икономически сектори високи темпове на растеж ще отчитат експортно ориентираните отрасли.

"Един растеж от 3-4%, който за една развита икономика е добър, за нас е недостатъчен, за да се доближим до европейските стандарти", отбеляза директорът на института проф. Александър Тасев. По думите му е нужен дебат по темата за управлението на икономиката.

Друга важна тема, засегната от учените са нивата на лихвените проценти по банковите кредити и депозити. 

"Със сигурност ще има повишаване на лихвите по банковите депозити до края на 2018-а”, посочи доц. Георги Сарийски. Според него просто технически няма поле за маневра накъде повече да се понижават лихвите. Това е и причината той да прогнозира, че някои от банките ще започнат да увеличават лихвите по по-дългосрочните влогове.

При лихвите по кредитите нещата са по-различни, защото банките имат проблем с пласмента на свободния си ресурс, смята още той. Затова до края на годината доцентът не очаква да има съществено увеличаване на лихвите по заемите. По думите му обаче ръст на лихвите по кредитите ще има през следващата година.

Докладът анализира и данъчната политика на страната. Данните сочат, че от осем години насам благодарение на повишаването на събираемостта данъчните постъпления се увеличават. Изключение тук правят единствено приходите от социални и здравно-осигурителни вноски.

Според проф. Гарабед Минасян плоският данък вече не върши работата, за която е бил въведен и си заслужава да се мисли дали не трябва да се въведе прогресивен. Той призова за дебат по темата нужна ли е диференцираната ставка на ДДС, каквато е въведена вече в Румъния например и има положителен ефект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във