Банкеръ Daily

Финансов дневник

На колко възлизат кредитите за агробизнеса?

От стартирането през 2013-а на гаранционната схема в подкрепа на бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони досега Националният гаранционен фонд е подкрепил проекти на стойност 375 млн. лева. Това стана ясно по време на четвъртата годишна европейска конференция относно финансовите инструменти за земеделие и развитие на селските райони в ЕС, подкрепени от Европейския фонд за земеделие и развитие на селските райони през периода 2014-2020 г., която се проведе преди дни в София. По време на събитието бе оповестено, че размерът на гарантираните кредити е 238 млн. лв., а на издадените гаранции - 186 млн. лева. С гаранция от НГФ са подкрепени 544 малки и средни предприятия в България.

Отпусканите по Програмата за развитие на селските райони кредити могат да бъдат както инвестиционни (за закупуване на земя, техника, ремонтни дейности), така и кредити за оборотни средства на земеделските производители, за реализиране на проекти по ПРСР 2014-2020 г., както и банкови гаранции за авансови плащания по програмата.

Само за последната година издадените от НГФ гаранции по гаранционни схеми за собствен риск са за 126 млн.лв, гарантирани са кредити за 289 млн.лв и са подкрепени 1 259 малки и средни предприятия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във