Банкеръ Daily

Финансов дневник

На извънредно заседание парламентът ще разгледа промени в ГПК

Парламентът ще заседава извънредно от 14.00 часа. Депутатите ще разгледат на второ четене промени в Гражданския процесуалния кодекс. Поправките бяха одобрени единодушно на първо четене през юли.

Промените предвиждат въвеждане на 10-годишна абсолютна давност за всички задължения. По този начин ще се премахнат т.нар. вечни длъжници. 

В момента  у нас има въведени три и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и започва да тече отново.

Законопроектът, който ще гласуват депутатите гласи, че от момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, длъжникът само с едно изявление може да уведоми кредитора, че давността е минала. Това означава, че дългове, които не са изплащани след 2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени.

Освен това се въвежда ограничение, според което сборът на таксите за принудително събиране на дълг от ЧСИ не може да надвишава размера на дълга.

Промените в ГПК са изготвени общо от четири парламентарни групи - ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти" и "Воля". Според депутати поправките търсят баланс между кредитори и длъжници. 

От ГЕРБ изразиха надежда, че текстовете ще отговорят на обществените очаквания.

Социалистите пък са на мнение, че гласуването на промените е едно от смислените неща, което депутатите от 44-тото Народно събрание правят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във