Банкеръ Daily

Финансов дневник

На изпроводяк Асен Василев се отчете с 2 млрд. лв. повече в хазната

Асен Василев отчете мандата си като служебен министър на финансите. Това бе второто му временно участие в изпълнителната власт, след като през 2013 г. бе за кратко министър на икономиката и енергетиката в служебно правителство. Очакванията са Василев да се включи в потенциален политически проект с колегата си Кирил Петков. По неофициална информация в новото служебно правителство министър на финансите ще бъде друг възпитаник на Харвард - Валери Белчев.

Василев отчете, че е влязъл в Министерството на финансите с един бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на май. По думите му благодарение на разума на парламента е постигната актуализация и всички мерки са финансово обезпечени, а средствата са налични, т.е. няма да се правят импровизации. Парите са разпределени така, както хората, чрез със своите народните представители решиха да бъдат разчетени, заяви отиващият си финансов министър.

"Фокусирахме контрола върху фирмите с големи обороти и работещи по големите обществени поръчки. Така не само увеличихме парите в хазната, но и хората работят по-спокойно и затова отчитаме ръст на БВП от почти десет процента. Това не е наша заслуга, а на фирмите и гражданите, които са си произвели продукцията и са си внесли данъците. Затова, ние със санкция на парламента, заделихме пари и за пенсионерите, за бизнеса здравните работници, за културата и то без това да натоварва страната с дълг, а дори намалява бюджетният дефицит. Така сме в безпрецедентна ситуация "хем вълкът да е сит, хем агнето - цяло", каза още Асен Василев.

"В бюджета допълнително ще влязат над два милиарда лева. Имаме и инициатива по засилване на контрола на харчене на парите и заедно с МРРБ бяха открити редица недобри практики и огромни суми раздавани без търг и конкурс. Надяваме се тези практики да бъдат прекратени. Включваме повече контролни механизми на държавата което оказва благоприятно влияния върху бюджета, обобщи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във