Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ засилва предупрежденията си за качеството на корпоративния дълг

Международният валутен фонд засили предупрежденията си за пазара на корпоративен дълг днес, тъй като инвеститорите търсят по-голяма възвръщаемост в по-рискови активи след скорошното намаляване на лихвите от централните банки, информира The New York Times.

МВФ, чиято редовна годишна есенна среща със Световната банка започва във Вашингтон по-късно тази седмица, също предупреди, че основните рисковете пред световната икономика остават продължаващото търговско напрежение и политическата несигурност. Голямо геополитическо събитие, като излизането на Великобритания от Европейския съюз без ново споразумение, може да предизвика рязко затягане на финансовите условия, посочи МВФ в своя двугодишен доклад за глобалната финансова стабилност.

Не само МВФ, но и други експерти изразиха загриженост около сътресенията на пазара на корпоративен дълг. Но групата заяви, че опитите на централните банки в световен мащаб да намалят лихвените проценти, за да се борят с непосредствените икономически рискове, са изострили ситуацията, което е довело до "тревожни" нива на дълг с лошо кредитно качество и увеличаване на финансовите уязвимости в средносрочен план.

Фондът предупреди, че 40% от целия корпоративен дълг в големите икономики може да се счита за "застрашен" при друг глобален спад, надвишаващ нивата, наблюдавани по време на финансовата криза през 2008-2009 г. „Докато по-леките финансови условия подпомагат икономическия растеж… в краткосрочен план, те също насърчиха по-голямото поемане на финансов риск и допълнителното натрупване на финансови уязвимости“, се казва в доклада.

Вчера МВФ намали прогнозата си за глобален растеж през 2019 г. до най-ниското си ниво от финансовата криза насам, до голяма степен поради продължаващите търговски вражди.

МВФ посочи нарастващите рискове в корпоративния и небанковия финансов сектор като причина за безпокойство. Инвеститорите, изправени пред по-ниски лихвени проценти, поемат по-неликвидни инвестиции с по-слаби инвестиционни споразумения в търсене на по-високи нива на възвръщаемост. За да се предпази от тези рискове, МВФ призова правителствата да поддържат „стабилна и строга“ финансова регулация и надзор, като посочи също, че политиците "спешно" трябва да разработят по-добри инструменти за наблюдение на рисковете в корпоративния сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във