Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ започва редовните си консултации с Министерството на финансите и БНБ

Редовните консултации между българските финансови институции и Международния валутен фонд (МВФ) ще се проведат в периода 26 октомври-9 ноември. Срещите с представители на Министерството на финансите, БНБ и други институции ще са виртуални и в тях предстои да бъдат дискутирани основните краткосрочни и средносрочни макроикономически прогнози и допускания в условията на пандемия, политиките за осигуряване на икономически растеж, двигателите на икономическо възстановяване и устойчиво развитие.

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева обяви по време на среща с българските медии, че прогнозата на фонда е икономиката на България да се свие с 4% през тази година при ръст от 4.1% догодина. Нейният съвет е страната ни да има сериозни, интересни планове за използване на ресурса от фонда за възстановяване на Европейския съюз. 

Георгиева акцентира, че България се справя относително добре в кризата, защото дълги години провежда отговорна фискална политика, т.е. когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, в лоши времена устояваме по-добре на шока.

"МВФ има конкретна ангажираност към България и конкретните препоръки на фонда ще бъдат формулирани в партньорство с българските власти. За щастие България има възможност да продължи подкрепата за фирмите и домакинствата. И има възможност да го направи както чрез фискалната политика, така и чрез паричната политика. В следващите месеци вниманието ще трябва да се насочи повече към фискалната политика, защото в банковия сектор вече се забелязва натрупване на кредити, които е трудно да бъдат обслужвани. От страна на фискалната политика има повече възможности. Досега някъде около 2.5% от БВП на страната са фискалните мерки, приложени за подкрепа на икономиката. За сравнение в развитите страни е много по-висок - от порядъка на 10-12%, а в страните от категорията на България - става дума за 4-6 процента. Тоест ние може да си позволим да направим повече", обясни директорът на МВФ в отговор на въпрос от "Банкеръ". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във