Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МВФ СТЕСНИТЕЛНО НИ ПОХВАЛИ

Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в България приключи с много добри пожелания за страната и с дълбоки притеснения за бюджетното й здраве. Най-вероятно това е и една от причините сегашната визита на експертите от Вашингтон да не завърши с традиционната при такива случаи пресконференция, смятат някои наблюдатели. На финала на срещите шефът на мисията Роберт Хагеман отново благослови политиката на кабинета Станишев за постигане на макроикономическа стабилност. Даже му направи комплимент, че напредва с осъществяването на структурните реформи. На макроравнище показателите са добри, отчетоха експертите на МВФ. Те прогнозираха, че 2007-а ще е годината с рекорден ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) - 6 процента. Но не спестиха и тревогата си за бюджетното здраве на държавата през следващата година.
По време на разговорите между екипа на правителството и мисията на МВФ, водена от Робърт Хагеман, представителите на международната финансова организация са били категорични, че Бюджет 2007 е доста напрегнат и си поставя много високи цели по отношение на приходната част. Финансовият министър Пламен Орешарски обаче ги уверил, че в него има заложени буфери, които гарантират свиването на някои разходи, така че фискалните му цели да бъдат изпълнени. Подчертана бе и необходимостта от осигуряване на поне 2% бюджетен излишък, който да противодейства на високия дефицит по текущата сметка на платежния баланс. Прогнозите сочат, че към края на годината той ще достигне 14% от БВП.
Представителите на Фонда също така са подновили и съветите си към правителството за отмяна на вече обявеното сваляне на данък печалба на 10 процента. Мисията на МВФ за България е определила като неоправдано това намаление, преди няколко месеца тя настояваше корпоративният налог в България да запази равнището си и през 2007 година. Тогава експертите от Вашингтон бяха препоръчали, че ако трябва да се правят все пак известни реверанси към бизнеса, по-добре е това да стане, като се редуцира отново осигурителната тежест. Министрите от правителството от своя страна са защитили позицията, че намаляването на данък печалба ще допринесе както за привличането на инвестиции в страната, така и за насърчаване на развитието на местния бизнес.
Не разбирам притесненията на мисията на МВФ, защото стъпките на правителството не са прецедент. За сравнение подобна политика е предприела преди години Ирландия, за която всички говорят, че днес е икономическо чудо, коментираха правителствени финансисти.
Предизвикателствата, пред които е изправена страната ни през следващите години, са свързани с подобряване на инфраструктурата и бизнес климата, реформите в пазара на труда, продължаване на реформите в образованието и в здравеопазването, заяви след срещата си с Хагеман премиерът Сергей Станишев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във