Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ ще намали прогнозата си за световния икономически растеж

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че институцията вероятно ще понижи отново прогнозата си за глобалния икономически растеж през настоящата година, тъй като икономическите перспективи са песимистични с оглед на слабото търсене, спадащата международна търговия и инвестиции и нарастващото неравенство. Тя призова лидерите на страните от Г-20 да направят много повече, за да се стимулират търсенето, да засилят търговията и глобализацията и да се преборят с неравенството.

В интервю за "Ройтерс" Лагард описа цялостната перспектива като леко намаляващ икономически растеж, който е крехък, слаб и със сигурност не е подхранван от търговията, въпреки че в същото време посочи, че все още не са се реализирали някои от основните заплахи за световната икономика, като рецесия, предизвикана от гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз, или колапс при растежа на китайската икономика.

"Може да приведете доводи, че Brexit в крайна сметка няма да доведе до масивна криза, каквато ние очаквахме. Спорно е и дали преходният период за икономиката на Китай протича сравнително добре, както и да се покаже, че ниските цени на суровините са се повишили слабо", заяви Лагард.

Въпреки това, когато се вгледаме по-надълбоко в перспективите за икономическия растеж, в потенциала за растеж, в производителността, ние не получаваме много добри сигнали и вероятно ще ревизираме надолу нашите прогнози за глобалния растеж през 2016 година, отбеляза шефът на МВФ.

В началото на октомври предстои МВФ да оповести своя последен доклад "Световни икономически перспективи" преди редовната годишна среща на Фонда във Вашингтон. Ново евентуално понижение на икономическите перспективи би представлявало шесто поредно намаляване в рамките на последните около 18 месеца.

Позовавайки се на глобална несигурност около вота на 23-ти юни в подкрепа за Brexit (излизането на Великобритания от ЕС), Международния валутен фонд намали през юли прогнозите за растежа на световния БВП до 3,1% за 2016 и до 3,4% за 2017 година спрямо предходни прогнози за растеж съответно от 3,2% и от 3,5%.

Според Кристин Лагард цялостното икономическо въздействие от кризата, свързана с Brexit, вероятно няма да бъде напълно известно до 2017 година, когато ще стане по-ясна формата на бъдещите отношения на Великобритания и ЕС. Тя обаче отбеляза, че британското благосъстояние вече е подкопано от 15-процентната обезценка на лирата стерлинг и че потребителското и бизнес доверието във Великобритания е отслабнало.

Шефът на МВФ също така посочи, че ще заяви на лидерите на Г-20, които ще се срещнат в неделя и понеделник в Ханджоу, Китай, че по-нататъшно намаляване на потенциала за икономически растеж и повече пречки за свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора ще навредят на всички тях. Лагард допълни, че хората, ощетени от търговията и иновациите трябва да бъде подпомогнати и от политики, които да им позволят да се преквалифицират и да придобият нови умения и професионална мобилност. "Това е нещо, с което всички страни и всички правителства трябва да бъдат ангажирани и мобилизирани", призова тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във