Банкеръ Weekly

Финансов дневник

МВФ СЕ ДОГОВОРИ С ТУРЦИЯ

Намиращият се в Анкара екип на МВФ приключи консултациите с официалните представители на турското правителство и одобри в петък подготвената от него нова икономическа програма. Според местния всекидневник Милиет, който цитира изявление на министъра на икономиката Кемал Дервиш, съдържанието на документа ще бъде оповестено официално на 14 април. Той трябва да получи благословията и на борда на МВФ, след което ще стане възможно превеждането на нов кредитен транш на страната.
Изпълнението на първоначалната програма за икономическа стабилизация на Турция започна на 1 януари 2000 година. Тя бе подкрепена от подписаното на 22 декември 1999 г. тригодишно стенд-бай споразумение с МВФ, по което международната институция гласува отпускането на заем от 4 млрд. щ. долара. В края на 2000 г. Фондът одобри допълнителна спешна помощ от 7.5 млрд. щ. долара, която трябваше да помогне на страната да преодолее избухналата миналия ноември финансова криза. Но и тя не се оказа достатъчна за възстановяване на доверието в местните пазари и на икономическата стабилност, което предизвика нова финансова криза в Турция през февруари и девалвация на лирата. Тези събития пък направиха невъзможно спазването на договорените параметри по оригиналната стабилизационна програма и наложиха преработването й.
Според икономически анализатори, в новата програма правителството ще заложи трипроцентно намаление на брутния национален продукт на страната през 2001 година. Същевременно то ще гони постигането на първоначален бюджетен излишък в размер на 5% от БНП, което ще се постигне с ограничаване на разходите и стимулиране на приходите. Инфлацията, измервана чрез индекса на потребителските цени през 2001 г., ще бъде фиксирана над 50 процента. А обменният курс на турската лира към щатския долар в края на годината ще е 1.2 млн. лири за 1 щ. долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във