Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ рязко понижи прогнозите си за световната икономика

Международният валутен фонд рязко понижи прогнозите си за световния икономически растеж през 2015-2016 година, в сравнение с тези от преди 6 месеца.

Според МВФ лошите перспективи пред Китай, Русия, Еврозоната и Япония ще доведат до задържане на световния икономически растеж до 3.5% за тази година и 3.7% за 2016 година.

Еврозоната ще расте с 1.2% и 1.4% през двете години след корекция надолу със, съответно, 0.2 и 0.3 процентни пункта (през 2014г. ръстът на еврозоната е 0.8%). Германия, основният икономически двигател на еврозоната и на ЕС като цяло дори леко ще запави темпото - от 1.5% през 2014г. на 1.3% през настоящата и завръщане към 1.5% през следващата година.

САЩ за сметка на това ще ускорят излизането от кризата с ръст от 3.6% и 3.3% (при 2.4% през 2014г.) и ще увеличат откъсването си от еврозоната и Япония (ръст от 0.6% за 2015г.), основно благодарение на солидните частни инвестиции. Китай - другата ключова икономика в света - ще продължи забавянето на растежа си - от 7.8-7.4% през предходните две години той ще слезе на 6.8-6.3% през следващите две.

"На ниво държави картината се усложнява от противоположни тенденции", коментира Оливие Бланшар, директор по анализите на МВФ. "Това означава, че ще има добри новини за вносителките на петрол и лоши на износителките. Добри за вносителите на суровини и лоши за изнасящите. Продължаващи трудности за страните, силно пострадали от кризата и не толкова много проблеми за други. Добри новини за държавите, свързани с еврото и йената, лоши новини за онези, които са се вързали за долара."

Прогнозата за световната икономика (World Economic Outlook) е доклад, публикуван от МВФ четири пъти в годината. Традиционно, той имаше пролетна (през април) и есенна (септември или октомври) версии. Но през миналата година този ритъм се смени с две нови издания през януари и през юли. В него са събрани анализите от глобалните икономически процеси и опитите им за прогнозиране на тенденциите в близко бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във