Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ прогнозира 4% спад на БВП на България

Международният валутен фонд прогнозира 4% спад на БВП на България през тази година. В същото време обаче предвижда българската икономика още през 2021 г. да се върне към растеж - с ръст от 6 процента. 

Фондът прогнозира равнището на безработица в страната да достигне 8% спрямо 4.2 на сто миналата година. За 2021 г. очакванията са равнището на безработицата да е около 4.5 процента.

До 5.7% спад на Брутния вътрешен продукт, ускоряване на инфлацията до 5.2% на средногодишна база в България предвижда най-негативния сценарий на Института за икономически изследвания при Българската академия на науките. По-облекченият сценарий предвижда спад на БВП от 2.4 процента и леко нарастване на инфлацията спрямо 2019 г. Според базовия сценарий на икономистите от БАН  ще се стигне до спад на БВП с 4.3% и до ускоряване на инфлацията до 4.2 на сто на средногодишна база. 

За сравнение при актуализацията на бюджета финансовият министър Владислав Горанов заложи при най-негативен сценарий 3% спад на икономиката. На тази база той получи мандат за формиране на 3.5% бюджетен дефицит и емитиране на нов дълг до 10 млрд. лева за 2020 година. 

Белгийската банкова и застрахователна група KBC очаква сериозен срив на българската икономика през 2020 година. Според базовия сценарий, разработен от белгийските икономисти, спадът на икономиката ни може да достигне 10%, а според най-оптимистичната им прогноза - да се спре на 4 на сто. Най-негативните оценки на KBC, която е собственик на ОББ и на  ДЗИ, показват икономически спад от 12 процента през годината.

Това е и най-лошата прогноза за българската икономика, огласена от началото на годината, след като икономисти от Raiffeisen Bank International предвидиха, че икономиката ще се свие с 3.9 на сто.

И според KBC българската икономика ще се завърне към растеж още през 2021 година. Очакванията им са при най-реалистичния сценарий тя да нарасне с 5% през следващата година, а при другите два - съответно с 3% и или с 2 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във