Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ призова за модернизиране на международната система за търговия

Срещнахме се в момент, когато световната икономика показва предварителни признаци за стабилизиране и засилване на растежа. Това са добри новини, но пътят, който ни очаква, продължава да е изпълнен с несигурност и рискове.  Необходимо е и да се работи за модернизиране на международната система за търговия. Това заяви управляващият директор на МВФ Кристин Лагард след срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20 в японския град Фукуока, предаде Ройтерс. 

Лагард призова най-големите икономики от Г-20 да превърнат намаляването на напрежението в търговията в свой приоритет, за да намалят рисковете за глобалния растеж. "За да смекчим рисковете, първият приоритет трябва да бъде преодоляването на сегашното напрежение в търговията - включително премахване на съществуващите митнически тарифи и избягване на нови, а в същото време  трябва да продължим да работим за модернизиране на международната търговска система. Това би било най-добрият начин за политиците да дадат повече сигурност и доверие в своите икономики и да помогнат, а не да възпрепятстват световния растеж".

Тя подчерта, че фискалната политика трябва внимателно да балансира растежа, дълга и социалните цели. Структурните реформи - от отварянето на пазарите до насърчаването на по-голямо участие на жените в работната сила - трябва да се използват, за да се положат основите за по-силен растеж. Ако тези мерки бъдат изпълнени, те биха могли да увеличат БВП на Г-20 с 4% в дългосрочен план.

"Разбира се, решителни съвместни действия са необходими и в много други области: в международното данъчно облагане, за да се осигури справедлива, устойчива и модерна система. Във финансовия сектор трябва да се осигури отворена и устойчива система, основана на съгласувани международни стандарти, както и в областта на дълга - особено за страните с ниски доходи, където сътрудничеството е от съществено значение за осигуряване на прозрачност и устойчивост", подчерта Кристин Лагард. 

МВФ вече предупреди, че търговският конфликт ще забави световния растеж през следващата година, а финансовите пазари станаха свидетели на интензивна разпродажба на фона на влошените взаимоотношения между Пекин и Вашингтон. Американският финансов министър Стивън Манучин посочи в събота, че не вижда никакво влияние върху икономическия растеж на САЩ от търговския конфликт с Китай и смята, че правителството ще предприеме стъпки за защита на потребителите чрез по-високи мита.

Негативните последици от търговската война между САЩ и Китай изпробват решимостта на Г-20 да се обедини в един фронт, докато инвеститорите с тревога наблюдават икономическите показатели, сигнализиращи за евентуална глобална рецесия.

На срещата бе приета декларация за ускоряване на работата за създаването на по-ефикасна система за облагане на големите цифрови компании. Целта е през 2020 г. да е изработен специален документ по този въпрос. Най-активни привърженици на въвеждането на т.нар. цифров данък са Франция и Великобритания. Те искат многонационалните дигитални корпорации като Амазон, Епъл, Фейсбук и Гугъл да плащат данъци в зависимост от това в кои страни получават основните си печалби, а не на чия територия са разположени централите им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във