Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ призова Германия да намали данъците на бедните

Международният валутен фонд призова Германия да намали данъците на по-бедните домакинства и да инвестира повече в инфраструктурата на страната, като част от по-широки усилия за подобряване на дългосрочната конкурентоспособност и за справяне с икономическите дисбаланси, съобщава "Файненшъл таймс". 

В редовния си доклад за страната МВФ казва, че дисбалансите в най-голямата европейска икономика рефлектират върху текущата ѝ сметка. "Въпреки че външният излишък се е понижил от своя връх, той остава доста над нивото, съответстващо на фундаменталните показатели.Това допринася за глобалните дисбаланси в момент, когато търговските напрежения застрашават зависещата от износа икономика на Германия", се посочва в документа. 

Икономиката в Германия, където правителството поддържа бюджетен излишък, стагнира в края на миналата година. Сега възстановяването за тази година изглежда под заплаха, тъй като САЩ увеличават напрежението в търговията, въпреки че някои компании може да се възползват от китайските си бизнес партньори.

МВФ уточнява, че излишъкът по текущата сметка на страната достигна 8.5% от БВП през 2015 г., но бавно намалява до 7.3% през миналата година. Според експертите ключът към успехите в германската икономика е в увеличението на на заплатите, който нарастват твърде бавно въпреки рекордно ниската безработица.

Фондът препоръчва по-ниски данъци за работниците с ниски доходи, обновление на дигиталната инфраструктура, преструктуриране на банковия сектор, засилване на устойчивостта на банките и защита срещу дисбаланси в сектора на недвижимите имоти

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във