Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ предупреди за нови рискове пред световната икономика

Международния валутен фонд (МВФ) публикува последния си редовен доклад "Перспективата пред световната икономика", според който за 2017 г. икономическият ръст в света е бил 3.8% и е най-ускореният през последните 7 години. За тази и идната година глобалният ръст се очаква да бъде 3.9%. За Китай цифрите ще бъдат 6.6% за тази и 6,4% за следващата година.

Морис Обстфелд потвърди тенденцията за растеж на световната икономика за момента и в краткосрочен план. Според него, устойчивото нарастване в Еврозоната, Япония, Китай и САЩ, особено ускореното увеличение на търговията са допринесли за силното възстановяване на световната икономика. В доклада не се променят очакванията за ръста на китайската икономика, и се повишават малко прогнозите за икономическия ръст в САЩ и Еврозоната.

Обстфелд обаче предупреди, че сегашните търговски търкания могат да влошат ситуацията и призова съответните страни да не започват търговска война.

Фондът посочва, че независимо от разхлабената парична политика на големите икономики, която съдейства за икономическия растеж в света в краткосрочен план, дългосрочното поддържане на ниски лихви може да доведе до уязвимостта на финансите и да причинява трусове и рискове за растежа. В сравнение с предишния доклад от октомври миналата година, според Фонда краткосрочните рискове пред световната финансова стабилност са се повишили малко, докато средносрочните остават високи. Експертите на МВФ оценяват три проблема като източник на уязвимост: оценката на рисковите активи остава висока, развиващите се пазари и страните с ниски доходи могат да бъдат засегнати от внезапното затягане на финансовите условия в света, а в банките извън САЩ съществуват структурни проблеми, свързани с несъответствие на ликвидността в долари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във