Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ предлага "данък солидарност" върху спечелилите от COVID

Според МВФ хората с високи доходи и компаниите, които са просперирали в коронавирусната криза, трябва да платят допълнителен данък, за да покажат солидарност с най-тежко засегнатите от пандемията. Временният данък би помогнал за намаляване на социалните неравенства, които се задълбочиха от икономическата и здравна криза през последната година, казва фондът, цитиран от "Файненшъл таймс".

Това също би успокоило най-силно засегнатите, че борбата срещу Covid-19 е колективно начинание в обществата. Витор Гаспар, ръководител на фискалните въпроси на МВФ, заяви пред изданието, че символичното покачване на данъчното облагане за тези, които са процъфтявали през последната година, би укрепило социалното сближаване.

Държавите трябва да обмислят тази политика, тъй като това би спомогнало за засилване на възприятието на техните граждани, "че всички допринасят за усилията, необходими за възстановяване от Covid-19", каза той. МВФ посочва нарастване на неравенството по време на пандемията, тъй като по-младите и по-бедните хора страдат най-много, тъй като са изложени на много по-голям риск да загубят работата си и доходите си.

Напредналите икономики със стабилни данъчни системи трябва да увеличат своите най-високи ставки за определен период, казват от МВФ.

Гаспар призова държавите да инвестират в производството и разпространението на ваксинации Covid-19, като каза, че това е най-важната незабавна фискална политика, която те трябва да прилагат. Това би струвало десетки милиарди долари, но би трябвало да стимулира перспективите за растеж в достатъчна степен, за да се увеличат данъчните приходи само в напреднали страни с 1 трил. долара до 2025 година.

Ваксинацията вероятно ще бъде глобалният инвестиционен проект с най-висока доходност, обобщава Витор Гаспар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във