Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Китай

Международният валутен фонд повиши перспективите за растеж на Китай за периода между 2017-а и 2020-а година, но предупреди, че очакваното рязко увеличение на дълга в нефинансовия сектор може да навреди на растежа.

В последния консултативен доклад, публикуван във вторник, базираната във Вашингтон важна международна организация увеличи прогнозата за растежа на втората по големина икономика в света за периода между 2017-а и 2020 година до средно ниво на годишна експанзия от 6,4% спрямо предходна прогноза за растеж от 6 на сто.

Трябва да се има предвид, че след световната финансова криза икономиката на Китай бележи трайно забавяне - от осреднен годишен растеж за близо 10% през предходните три десетилетия към ниво на растеж от 6,7%, отчетено през 2016-а година.

Възходяща актуализация обаче идва с цената на по-висок дълг, което води до нарастващи рискове, предупреди МВФ. Очаква се общият дълг на нефинансовия сектор на страната, включващ дълга на домакинствата, както и корпоративния и държавен дълг, да достигне почти 300% от БВП до 2022 година в сравнение с 242% през миналата година.

Това поражда загриженост за възможно рязко забавяне на икономическия растеж в средносрочен план, отбеляза фонда при представяне на своята нова средносрочна оценка за китайската икономика.

В тази връзка МВФ призова китайските власти да увеличат усилията си за намаляване на задлъжнялостта и да отдадат приоритетно значение на качеството и устойчивостта на икономическия растеж, а не на неговия размер. Страната също така трябва да увеличи потреблението, за да постигне силен устойчив растеж, като според фонда може да се направи още от страна на правителството, което и понастоящем увеличава социалните разходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във