Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ подкрепя България за еврозоната

Международният валутен фонд подкрепя усилията на България за влизане в механизма, предхождащ въвеждането на еврото. Това заяви ръководителят на мисията на Фонда у нас Йорг Декресин.

Той посочи, че влизането във валутния съюз ще донесе ползи, но и нови отговорности на България. За да се изпълни това обаче, Международният валутен фонд препоръчва по-активна работа за пазара на труда и в борбата с корупцията, предаде БНР. 

МВФ очаква растеж на икономиката у нас около 3,9 на сто тази и следващата година. "Има сигнали, че икономиката се развива близо до потенциала си или малко над него -  това може да се види по ръста на заплатите. Инфлацията засега е доста ниска. Затова ние мислим, че все още има известно време преди натискът върху икономиката да стане притеснителен", обясни Декресин.

Той каза още, че основните рискове пред икономиката в дългосрочен план са свързани с пазара на труда. "Все още има много дълъг път, който трябва да бъде извървян, за да може нивото на доходите да достигне средноевропейските стойности. Подобряването на достъпа до образование и последващо обучение е изключително важно, за да се посрещне сложният и задълбочаващ се проблем с липсата на квалифицирана работна ръка. Това е начинът да се подкрепи продължаващото приближаване на доходите в България към средноевропейските нива", отбеляза ръководителят на мисията на Фонда у нас.

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във