Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ подкрепи спасителния план на Байдън за 1.9 трлн. долара

Кристалина Георгиева лично изказа подкрепа за плана на американския президент

Шефът на МВФ Кристалина Георгиева одобри предложения от американския президент Джо Байдън спасителен план за икономическо възстановяване в размер на 1,9 трилиона долара.

„САЩ разполагат с фискално пространство, за да предприемат допълнителни мерки за облекчение и подкрепа“, заяви Георгиева, цитирана от "Франс прес". 

Според нея е подходящо САЩ да използват тази огнева мощ „предвид изключителната несигурност и най-важното, предвид факта, че все още има много пострадали домакинствата и бизнеси“.

Георгиева изрази подкрепа за много от елементите от плана на Байдън. Например за предвидените допълнителни средства за финансиране на ваксините, тестване, хранителна помощ, както данъчните облекчения за домакинствата с ниски доходи. 

Байдън на свой ред обяви, че ще действа бързо, за да прокара плана през Конгреса, въпреки че той не се ползва с подкрепата на републиканците. Опонентите му се противопоставят на размер от 1.9 трилиона долара, като според тях заложената сума е прекалено висока.  

Демократите притежават малко мнозинство в Сената и да могат да одобрят стимулите без подкрепата на републиканците.

Републиканците се противопоставят и на идеите за предоставянето на помощ на затруднените държавни и местни правителства. Според Кристалина Георгиева обаче ситуацията налага отпускането на подобна помощ.

„Очевидно е необходимо да се подкрепят държавите и местните власти ... така че те да могат да предоставят услугите, които се очакват от тях“, обясни шефката на МВФ.

Възстановяването на САЩ би имало ползи за световната икономика, а разходите на Вашингтон в области като образование служат като важен „сигнал“ за останалия свят, обобщи Георгиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във