Банкеръ Daily

Финансов дневник

МВФ отпуска 50 млрд. долара за борба с коронавируса

Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд ще отпусне 50 млрд. долара, с които да подпомогне страните, засегнати от коронавируса. Това заяви пред CNBC управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Тя подчерта, че парите ще бъдат достъпни "незабавно" и че помощният пакет ще е насочен към страните с ниски доходи и към нововъзникващите пазари. По-голямата част от средствата няма да бъдат обвързани с лихви, а страните, които ще ги получат, не е необходимо да бъдат обвързани със съществуващи програми на фонда, поясни Георгиева.

"В момента правим оценка на финансовите нужди държава по държава и се ангажираме с тези страни, за да сме сигурни, че са запознати за средствата, които предлагаме и че може да отговорим на нуждите им незабавно", каза ръководителят на МВФ. "Ние сме в ранен етап на ангажираност, но мога да ви уверя, че ще действаме много бързо, когато се появяват първите искания“, каза тя.

Коронавирусът, тръгнал от Китай в края на миналата година, сега е убил повече от 3 000 души и е заразил около 90 000, разпространявайки се с висока скорост из целия свят. Федералният резерв на САЩ и Банката на Англия също посочиха, че са готови да предприемат действия, ако коронавирусът продължава да застрашава световната икономика. Банката на Япония също се стреми да облекчи притесненията, казвайки по-рано, че "ще се стреми да осигури достатъчно ликвидност и да гарантира стабилност на финансовите пазари".

Междувременно, Калифорния обяви извънредно положение след първия смъртен случай от новия вирус. Потвърдените случаи там са вече 53. Колкото до Италия - през последното денонощие са починали 28 души и са установени 587 нови случая в страната. Учебните заведения спират да работят от четвъртък и няма да отворят до средата на март.

В началото на месеца Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж с половин процент до 2.4% - най-ниският процент от финансовата криза (2008 г.) насам. Перспективите пред Китай бяха кардинално преразгледани. Страната ще понесе основната тежест от икономически спад през тази година - растежът ще падне под 5% преди да се възстанови до над 6 на сто през 2021 г. Ако прогнозата за 2020 г. се сбъдне, това ще бъде най-слабият ръст в Китай от 1990 г. насам.

От МВФ посочиха още, че искат отпуснатите средства да бъдат използвани за укрепване на здравните системи на засегнатите страни, както и да се използват за програми за фискални стимули и подобряване на ликвидността. Организацията работи съвместно със Световната банка за осигуряване на медицински консумативи, сред които маски и респираторно оборудване, нужно за борбата с вируса.

Преди ден Световната банка обяви, че отпуска 12 милиарда долара, за да помогне на бедните държави в борбата с коронавируса. "Смятаме, че сега е моментът да се въведат предпазни мерки, ако ситуацията стане по-тежка“, заключи Георгиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във